Gasztronómia

A spanyol gasztronómia nem csak a tapasról szól

Ha valakit megkérdezek arról, hogy mit gondol a spanyol gasztronómiáról, akkor az ételek között a paella, a tapas és a jamón serrano biztosan szerepelni fog, ezen felül más viszont már nem biztos. Pedig az Ibériai-félsziget gasztronómiája ennél sokkal gazdagabb és színesebb.

Spanyolország konyhája bővelkedik tengeri ételekben, ami egyértelműen adódik a földrajzi adottságaiból, hiszen szinte minden oldalról tenger vagy óceán veszi körül. Ezenfelül nagyon jó minőségű húsokkal – főként marha, bárány és sertés – is büszkélkedik az ország, így nem véletlen, hogy az asador, vagyis a minőségi hússütés is gasztronómiájának húzóágát adja.

Ennek szellemében működik Budapesten a Pata Negra tapas bárok „nagy testvére”, az El Asador de Pata Negra a Paulay Ede utcában. A pesti és a budai Pata Negra koncepciójától és belső, lazábbnak számító tapas báros kialakításától eltérően az El Asador de Pata Negra az igazi eleganciát, a letisztultságot képviseli, ami természetesen elvárás egy olyan étteremnél, amely a spanyol gasztronómia legjobb érlelt húsainak büszke képviselője a magyar fővárosban. Persze az eleganciától senkinek nem kell megijednie, mert ez egyáltalán nem egyenlő a feszengős stílussal. (A fényképek kattintással teljes méretben is megtekinthetőek!)

 

 

A jó minőségű alapanyag önmagában persze nem elég, hiszen például a világ egyik leghíresebb steakje, a baszk chuletón se tudná azt az élményt adni, amit várunk tőle, ha nem egy eredeti, fatüzelésű spanyol kemencében készülne el. Ezért egy jó asador étteremnek a lelke és egyben a sikere is a kemencén múlik. Ezért az már magától értetődő, hogy nemcsak a húsok érkeznek a legjobb spanyol hentesektől a Paulay Ede utcába, hanem az étterem szívében álló Mibrasa kemence is az Ibériai-félszigetről érkezett Budapestre. A kemence egyik érdekessége, hogy az év 365 napjából mindössze 2 napig – karácsonykor – hagyják kihűlni, a többi napon pedig megállás nélkül izzik a 400 kilós acéltest belseje.

Az El Asador de Pata Negra étterembe betérve mindig picit otthon, újra spanyol földön érzem magam, és ezt legjobban természetesen az ételek illata és íze tudja visszaadni számomra, valamint nem elhanyagolható szempontként a spanyol borok zamata is.

Az étlapot átnézve több opció is kínálkozik számunkra. Nyithatjuk az estét egy könnyed előtétellel, gondolok itt például egy lazactatárra, kacsamáj duóra vagy faszénen sült zöldségekre kecskesajttal. Glutén- és laktózmentes, sőt vegán opciók is gazdagon sorakoznak az étlapon, úgyhogy az ételérzékenyek vagy a húsmentes étrendet követők is könnyen tudnak választani. Vagy nehezen – a bőség zavarában.

Aki inkább a klasszikusan spanyol vonallal indítana, annak a sonka- vagy sajtválogatás kiváló választás lehet. Az előételeknél érdemes máris abban gondolkodni, hogy ezt ne egyedül, hanem megosztva, mással fogyasszuk el – persze ez függ attól is, hogy mennyit bírunk enni –, ugyanis utána főételként nagyon komoly húsok (vagy halak és rákok!) közül választhatunk, amelyek közül néhány bizony 300 g vagy 500 g súllyal bír.

A legutóbbi alkalommal nem voltam annyira bevállalós vagy éppen éhes, ezért a könnyedebb vonal, vagyis a tenger felé vettem az irányt, és a tölgyfadeszkán sült lazacot választottam. Ami ennek az ételnek a különlegessége, hogy a lazacfilét egy vékony tölgyfalapra helyezve rakják be a kemencébe, amelyből a sütés során olyan savak, ízek és illatok szabadulnak fel, amik a lazac ízét adják, mert ehhez az ételhez semmilyen fűszert nem használnak. Ettől a vékony tölgyfadeszkától lesz ilyen tökéletes az étel! (A fényképek kattintással teljes méretben is megtekinthetőek!)

 

 

Mivel nem először jártam az El Asador de Pata Negra étteremben, ezért rutinosként kihagytam az előételt, felkészülve a desszertre. Itt viszont már bajban voltam, mert a Crema Catalana mellett két nagy kedvencem is szerepel az étlapon – végül a csokoládémousse sherryhabbal lett a szerencsés befutó.

Az étterem legújabb, őszi-téli étlapja immár abban is segítséget nyújt számunkra, hogy amennyiben nem vagyunk teljesen otthon a spanyol gasztronómiában, valamint abban, hogyan párosíthatnánk a klasszikus spanyol húsokat a különböző köretekkel, akkor választhatunk az ún. platos, vagyis a kész tányérok közül. Kerékgyártó Zoltán konyhafőnök gasztrokreációi ugyanis a húsok vagy éppen tenger gyümölcsei mellett a köretet is tartalmazzák, méghozzá igazán izgalmas párosításokat kínálva. Nem lövünk mellé, ha a séfre bízzuk magunkat.

Az étlap kapcsán úgy érzem, bármikor tudnék nektek ajánlani én is, és abban sem csalódnátok, ami viszont még nekem is kimaradt az étteremben, azok az események. Az El Asador de Pata Negrában ugyanis időről időre flamencoesteket is rendeznek, illetve ötödik évadukat kezdték meg a már hagyományosnak számító spanyol borvacsorák is. Azt mondják, a spanyol gasztronómia és a borok szerelmeseinek nem érdemes kihagynia a 7-8 alkalmi fogásból és a hozzájuk kapcsolódó spanyol borpárosításokból álló menüt. Azt hiszem, nekem is ott a helyem.

Erdei Zsolt

Instagram: @ezsoltee

Ez a cikk a Humen Magazin októberi számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin