Életmód

A sokszínű Nicopanda

Kevés olyan divatzsenivel találkozhatunk manapság, mint Nicola Formichetti, aki jóval több, mint Lady Gaga egykori stylistja vagy kedves barátja. A multitalentum olasz és japán gyökerekkel rendelkezik és a két különböző, ám annál karakteresebb kultúra találkozása egészen elképesztő művészi látomásokat valósít meg Nicola kreatív önkifejezése által. 2010-től három évig a francia Mugler divatház művészeti vezetőjeként bizonyított, majd az olasz Diesel márkánál folytatta munkásságát, hogy végül idén a Nicopanda életérzésével minden eddig ismert alkotását felülmúlja.

Egy párizsi sétám alkalmával épp a kellemes hangulatú rue Saint-Honoré környékén jártam, amikor megtaláltam Nicola pár napja nyitott különleges showroomját. Ha mindez nem lett volna elég, maga a tervező is jelen volt, épp interjút adott az egyik televíziós csatornának, így egy kis várakozás után, de megnyíltak az lenyűgöző „játékvilág” kapui, és kezdődhetett az igazi kaland.

A Nicopanda akkori kollekciója a ‘80-as évek japán utcai stílusát egy különleges vintage vonallal ötvözte, amely több unisex kreációt tartalmazott. Habár az extravagáns darabok sokaknak túl látványosnak bizonyulhattak a hétköznapokban, külön-külön nagyon jól működtek. Egy jellemző azonban minden egyes kreációban közös volt és ezáltal lényegében összetartotta a teljes kollekciót – ez pedig nem volt más, mint a panda motívum, amely egyszerre kívánt utalni a márkára és a tervező becenevére.

 

Az eltelt szezonokban Formichetti tovább építette márkáját, és mára olyan együttműködéseket tudhat maga mögött, mint a MAC x Nicopanda kollaboráció vagy épp a Nicopanda x Champion kollekció, ráadásul a London Fashion Weeken minden évben (kétszer) látványos show keretein belül rántják le a leplet a legújabb darabokról.

A Nicopanda brand egyik különlegessége (és egyben a cikkem relevanciáját tovább erősítő tényező)az elérhető árfekvése, ugyanis már negyven dollártól szemezgethetünk az aktuális 2018-as tavasz-nyári kollekció darabjai közül. Ami mellett szintén nem szabad szó nélkül elmennünk, az mindenképp a gender-elmélet témakörét boncolgató inspirációs források, hiszen nemcsak fazonokban, de színekben is rengeteg unisex kreációval találkozhatunk idén is. Ráadásul a Nicopanda púderrózsaszín anyagai egyszerűen csodálatosak.

 

A februárban Londonban bemutatott 2018-as őszi-téli kollekció egy korábbi, a ‘90-es évekből idén visszatérő trendeket részletező írásomban felvetett gondolataimat erősíti, miszerint az idei őszi-téli szezonban sem maradunk mintákban gazdag designerruhák és -kiegészítők nélkül. A kockás és állatmintás printek ráadásul egy talán mindenki számára ismerős technikával jelennek meg a Nicopanda AW kollekciójában, ez pedig nem más, mint a patchwork. Ha ezzel a megnevezéssel egy picit ismeretlen számotokra, akkor a foltvarrás elnevezés már annál kevésbé lehet az, hiszen valószínűleg nincs olyan jelenleg felnőtt ember, akinek gyermekkorában ne lett volna egy hasonló típusú kabátja vagy épp nadrágja. Úgy gondolom – ahogy a ‘90-es évek öltözködési kultúrájának legfőbb stílusjegyei –, ennek a technikának a visszatérése is borítékolható volt, elvégre több mint egy éve nem enged senkit „karmai” közül a felvarró-őrület, amelyre általában a közelgő fesztiválszezon csak még inkább ráerősít.

 

A Nicopanda világa az az univerzum, ahol a sokszínűség és a tolerancia gyakorlatilag mindenhol tetten érhető. Vegyük csak sorra! A márka kampányai során bátran alkalmaz drag művészeket, transznemű vagy androgün modelleket, amivel a meleg közösség sokszínűségére is szeretné felhívni a figyelmet. Aztán ott van a kifutó, ahol több ízben reprezentálásra kerül mindez. Vagy gondoljunk csak a kollekciók ihletforrásaira, amelyek sok esetben különböző szubkultúrákból építkeznek, bátran vegyítik a hip-hop, goth vagy épp punk stílusra jellemző vonalakat, színeket és mintákat. Mindehhez kapcsolódnak természetesen a modellek, akik kifejezetten ennek jegyében kerülnek be a castingot követően a runwayre. Rengeteg izgalmas hajszín, tetoválások és persze több bőrszín egyszerre hódítja meg minden szezonban a londoni kifutókat az elfogadás és a szabadság jegyében, és kelti életre azt, amire a divat, valamint az önkifejezés kettőse a kezdetek óta teremtetett: üzenj a nagyvilágnak, öltözködj bátran, légy önmagad és éld az életed!

Csalár Bence

Instagram: @bencecsalar

Hotel Sopron footer banner
Previous post

Első pride felvonulását ünnepelte az egyik legkisebb afrikai ország

Next post

Transz nő nyerte a spanyol Miss Universe szépségversenyt