Színes

“A RuPaul’s Drag Race a legnehezebb dolog, amit valaha csináltam”

Mint a Drag Race franchise nagy rajongója, képzelheti az olvasó, mit éreztem, amikor közölték velem, hogy lehetőségem lesz találkozni és beszélgetni Roséval, a RuPaul’s Drag Race 13. évadának döntősével. Rosé – bár találkozásunkkor nem dragben volt, így fiúnevén, Rossnak szólítottam – az első „Ru-lány”, aki valaha Magyarországra látogatott, méghozzá azért, hogy felejthetetlen show-t nyújtson a Lupa Beachen a Triton Sunset Partyján. De előtte még megosztott velem néhány gondolatot a Drag Race-ről, a világhírnévről és jövőbeli terveiről.

 

Rosé

 

Nagyon kalandos gyermekkorod volt. Skóciában születtél, de tízéves korodban a családod Texasba költözött. Később Austint hátrahagyva New Yorkban kerested a szerencsédet. Miért döntöttél az utóbbi mellett?

Valóban kalandos volt, mert bár Glasgow-ban születtem, Skóciában és Európa több más országában is laktunk, mielőtt Texasba költöztünk, ahol aztán gyerekkorom java részét töltöttem. New Yorkba azért költöztem, mert színész akartam lenni, a Broadwayen fellépni. Mindig is arról álmodtam, hogy odaköltözöm, és érettségi után ez is lett az első dolog, amit megléptem.

Beváltotta New York a hozzá fűzött reményeidet?

Igen is, meg nem is. Szeretem New Yorkot, közel tíz éve ott élek. Rengeteget dolgoztam énekesként és színészként, de a színház világából egyre inkább kiábrándultam, mert úgy éreztem, szórakoztatóbb és érdekesebb a saját történetemet elmondani, mint valaki más által írt karaktert játszani.

A dragben mi vonzott?

Főiskolásként fedeztem fel. Természetesen a RuPaul’s Drag Race-t is nézni kezdtem… Egyébként mindig is vonzott, hogy nőnek öltözzek. Olyasmi ez, amit gyerekkorom óta szeretek csinálni. Nem tudom, volt-e bennem kifejezetten késztetés arra, hogy felnőttként professzionális keretek között űzzem, de egyszer csak megtalált egy lehetőség, kiderült, hogy egész jó vagyok benne, az embereknek tetszik és én is remekül szórakoztam! Úgyhogy azután nem volt megállás.

Mit szeretsz leginkább a dragben?

Kiszabadulni belőle! (mindketten nevetünk) Nem, viccelek! Bár tény, hogy elképesztő jó érzés, amikor minden lekerül rólam. Komolyra fordítva a szót, jár vele egyfajta erő, amit körülírni is nehéz. Nagyon természetesen jön, pedig szinte már természetfeletti. Nem könnyű megidézni, ha nem vagyok dragben. Szoktam mondogatni, hogy azért szeretem Rosét, mert ő akarhat bármit, mondhat bármit, csinálhat bármit, neki mindent szabad és az emberek viccesnek találják, mosolyt csal az arcukra, vagy egyszerűen kicsit jobban érzik tőle magukat. Szeretem ezt az erőt.

 

Fotó: Csiki Vivien / Triton Sunset Party

 

Mire számíthatunk, ha elmegyünk egy Rosé-show-ra?

Sok izzadásra! (nevet) A RuPaul’s Drag Race előtt arról voltam ismert, hogyha eljöttél egy Rosé-show-ra, garantáltan jól érezted magad és sokat nevettél.

És a RuPaul’s Drag Race óta?

Ugyanarra, gondolom! Bár furcsa az egész. A Triton Sunset Beach Party hosszú ideje az első alkalom, hogy teljes show-t csinálok, teljesen egyedül. A COVID alatt nem volt túl sok fellépési lehetőség, de azt gondolom, hogy a régi maradtam.

Milyen érzés volt megtudni, hogy a Triton Events szervezésében Magyarországra jössz?

Istenem, olyan izgatott voltam! Fantasztikus érzés volt, hogy Budapestre jöhetek. Már a RuPaul’s Drag Race előtt is jártam a világot a fellépéseimmel, de itt soha korábban nem jártam még, sőt, ez az első külföldi utam a RuPaul’s Drag Race óta. Jövő hónapban lesz egy turném az Egyesült Királyságban, de az megint más.

Ott hány fellépésed lesz?

12 vagy 14, egy hónap leforgása alatt. Klassz lesz, Gottmikkel megyek. De az Egyesült Királyságban nagyon otthonosan mozgok, szóval igen, jó móka, de olyasmi, amit már rengetegszer láttam és csináltam korábban. De Kelet-Európában, ilyen távol még soha nem voltam, úgyhogy ez az út és a Triton Sunset Beach Party érdekel elsősorban.

A fiúneved Ross, a drag neved Rosé. Adja magát a válasz a következő kérdésemre, de miért a Rosét választottad?

Mert ezt biztosan nem felejtem el! Rövid és könnyű. Komolyan, olyasmit akartam, ami kevés szótagból áll és rövid. Egyszer láttam egy online rosé reklámot, ami nagyon megihletett, mert szeretem a rózsaszínt és hasonlóan csengett, mint a fiúnevem. Arról nem is beszélve, hogy a családomban nagyon sok nőt hívnak Rose-nak.

És van benne valami cukiság! Olyan könnyed, nőies szó és egyben ital, amit gyakran a nőkkel kötnek össze, plusz felidézi a nyarat, a hülyéskedést… És hát tudod, én dragben sem vagyok túl nőies… Úgyhogy úgy éreztem, jól kiegyensúlyoz majd.

A 13. évad volt a második alkalom, hogy jelentkeztél a RuPaul’s Drag Race-be. Amikor a jelentkezést beküldted, három éve űzted a draget. Nem érzed úgy, hogy túl korai volt?

Először a 12. évadba jelentkeztem és már akkor azt hittem, hogy készen állok, de valójában még nagyon nem voltam felkészülve rá, úgyhogy örülök, hogy akkor nem választottak ki. Mindig is tervben volt, hogy jelentkezem, mert nagy dolgokat akarok véghezvinni az életben. Gyerekkorom óta nagyratörő álmaim és céljaim vannak, és éreztem, hogy képes vagyok megvalósítani őket, de a drag volt a fordulópont. Úgyhogy amikor felfedeztem, úgy voltam vele, hogy gyerünk, gyerünk! És azóta is így vagyok vele. Soha nem hagyom abba a munkát, mindig a következő feladatra fókuszálok, igyekszem egyre jobb lenni és túlszárnyalni önmagamat.

Nézőként az volt a benyomásom, hogy teljesen tisztában vagy magaddal és magabiztosan haladsz előre a teljes évadon keresztül. Nem éreztem úgy, hogy voltak mélypontjaid, ami a többi versenyzőről nem mondható el. A forgatás idején te is így éreztél?

Igen és nem. A RuPaul’s Drag Race a legnehezebb dolog, amit valaha csináltam, érzelmileg és fizikailag is rendkívül megterhelő és lehetetlen körülírni magát az élményt. Át kell élned. Vannak barátaim, akik végigcsinálták, és meséltek róla, és láttam, hogyan változtatta meg őket. De végső soron semmi nem tud felkészíteni rá, kivéve, ha belemész és megcsinálod.

 

Fotó: Csiki Vivien / Triton Sunset Party

 

Az önbizalmam nem különített el a többiektől, de azt hiszem, az egyik ok, amiért úgy tűnt, magabiztosabb vagyok, hogy nagyon sok mindent, amit egy drag queentől elvárnak, én már gyerekkorom óta csinálom. Amikor négy évvel ezelőtt elkezdtem a draget, az egyetlen új dolog a fizikai oldala volt: a smink, a megjelenés, a magassarkú. Ez hatalmas részét lefedi a drag művészetének és igyekszem minél előbb minél jobb lenni benne, de minden mást, például a műsorvezetést, éneklést, táncot, színészkedést, kabarét már jó ideje csinálom.

Mindezzel a forgatás idején is tisztában voltam és önbizalmat adott, arról nem is beszélve, hogy a többiekhez képest – Tina Burnert és Tamisha Imant, a két legidősebbet leszámítva – idősnek is számítok. 32 éves vagyok, míg a másik három döntős életkora 24 és 26 év között mozog. Mind meglehetősen fiatalabbak nálam, miközben minél idősebb az ember, annál több tapasztalatra támaszkodhat.

Az évadot visszanézve nem volt furcsa, hogy két nap eseményeit 60 percbe összesűrítve látod (plusz 20 perc Untucked)? 

Nyilván a szerkesztőknek alaposan meg kellett vágni, de a lényeget megragadták. Vicces, mert sokan versenyzünk egy évadban és mindannyian keresztülmegyünk dolgokon. Voltak hetek, amikor arra számítottam, hogy annak, amit mondtam, vagy csináltam, nagy hatása lesz, közben meg éppen csak szóba került. De olyan is volt, amin idegeskedtem, hogy vissza kell néznem, mert a fejemben úgy maradt meg, hogy túlpörögtem, vagy túl sokat beszéltem. Aztán azt láttam, hogy egyáltalán nincs miért aggódni, nem nagy ügy az egész.

Az évad indulóinak bejelentését követően a közösségi médiában a követőid száma ugrásszerűen megnövekedett. Hogyan kezeled a hírnevet? Szoktad olvasni a kommenteket, nézni a bejövő üzeneteidet?

Meg kell tanulni kezelni. Én úgy érzem, elég jó vagyok benne. Szeretem a közösségi médiát, de nagyon veszélyes hely tud lenni. Soha nem jutsz el arra a pontra, hogy mindenki kedvelni fog. Az én erőm a dragben rejlik. Sajnos vannak, akiké egy sötét szobában, a billentyűzet felett, igazságtalan és szörnyű dolgokat gépelve. Fáj látni ezt. De az ember hozzászokik és megtanulja nem tudomásul venni. Nagyon igyekszem nem olvasni a kommenteket.

RuPaul szokta mondani, hogy még ha jó is egy hozzászólás, ahhoz nekem semmi közöm, mivel az valaki más véleménye. És az alapján, hogy másik mit gondolnak rólam, soha sehova nem jutok az életben. Mindig azt csináltam, amiről úgy éreztem, a jó döntés. Bízom az ösztöneimben. És a kibaszott harmincas éveimben vagyok, bitch, úgyhogy tudom, miről beszélek! (nevet)

Biztos vagyok benne, hogy rengetegen kérdezik tőled, melyik a kedvenc epizódod. Úgyhogy az én kérdésem az, hogy melyik jelentette a legnagyobb kihívást számodra?

Jó kérdés. Azt tudom, hogy az évad vége felé egyre könnyebben vettem az akadályokat. A végére rengeteget fejlődtem. A legnehezebb egyértelműen az első rész volt, mert teljesen összetört, és a tökéletes ellentéte történt annak, mint amire számítottam. Mindig is büszke voltam a lip sync képességeimre. De amikor ott voltam hatalmas nyomás alatt, közönség nélkül, pláne az első napon, és hirtelen kirángattak RuPaul elé… Őrület volt és nagyon féltem, hogy hazaküldenek… Kemény volt, és mély hatást tett az egész évados szereplésemre.

Megérkezve a RuPaul’s Drag Race forgatására azt hittem, hogy ha bármikor is az utolsó 2-be kerülök, a lip sync-emmel kimentem magam. Úgyhogy az első nap lip sync-ben alulmaradni azt üzente nekem, hogy többé soha nem maradhatok alul. Mert innentől nem tudom, hogy képes vagyok-e lip sync-ben nyerni. Félelmetes volt.

És aztán nem is voltál soha a sor végén az évadban!

Igen, és erre nagyon büszke vagyok. A kihívásokra alaposan fel voltam készülve. Büszke vagyok rá, hogy bármilyen kihívást is dobtak elénk, mindenben jól teljesítettem.

A forgatás során találkoztál először RuPaullal?

Igen! Michelle Visage-zsal találkoztam már korábban, de RuPaullal ez volt az első alkalom.

Van vele kapcsolatban egy kérdésem, ami nagyon kis butus, de megígértem a barátaimnak, hogy felteszem. Milyen illata van RuPaulnak?

Lehetek őszinte? Fogalmam sincs! A COVID miatt mindig tartanunk kellett tőle a távolságot. De biztos vagyok benne, hogy fantasztikus illata van. Efelől semmi kétségem. RuPaul úgy néz ki, mint a legfinomabb illatú, legtisztább ember, akit egész életemben valaha láttam.

 

Fotó: Csiki Vivien / Triton Sunset Party

 

Ross, mik a terveid a jövőre nézve? Amikor ezt a kérdést megfogalmaztam magamban, egyből egy idézet jutott eszembe, ha nem tévedek, Trixie Matteltől származik: az igazi verseny csak a Drag Race után kezdődik. Érzed ezt a nyomást magadon?

Nem feltétlenül. Sokan mondják, korábbi Drag Race versenyzőket és producereket is ideértve, hogy az igazi verseny most, a műsor után kezdődik. De amikor a jelentkezéshez készítettem a videómat, az emberek akkor is mondogatták, hogy most kezdődik. Amikor jött a hívás, hogy beválogattak a 13. évadba, és elkezdtem felkészülni, akkor is mondták. A forgatás idején megint volt csomó mindenki, aki ezt hajtogatta.

Őszintén, egy nagy verseny az egész, ez biztos. Nem tudom, hogy a tényleges verseny mikor kezdődik, csak azt tudom, hogy soha nem ér véget. De egyébként is így élem az életemet. Folyamatos versenyben vagyok egy rivalizáló környezetben, és egyszerűen csak örülök, hogy versenyre kelhetek magammal és arra törekedhetek, hogy a korábbi önmagamhoz képest egyre jobb és jobb legyek.

Amikor véget ért az évad, éreztem valami olyasmit, hogy oké, most kezdődik a rivalizálás. Kihez érkezik több felkérés, kinek jut több pride kampány, ki kapja ezt, ki kapja azt? Nem tudom, mikor kezdődik a verseny, csak azt, hogy én jelenleg is versenyzek. Ahogy például az évad győztese, Symone is. Látod, még ha nyer is az ember, ugyanúgy dolgoznia kell, you have to keep your pussy up.

Mennyire tudsz előre tervezni a jelenlegi, COVID által befolyásolt körülmények között?

Említettem a Gottmikkel közös brit turnét, és további felkérések folyamatosan jönnek be, úgyhogy jövő év végéig nagyjából be is vagyok táblázva. Lesz egy fellépéssorozatom Ausztráliában és csatlakozom a Werq The World Tourhoz is 2022-ben.

Itt Budapesten felismert bárki, mióta megérkeztél?

A Gellért-hegy környékén sétáltam, amikor egy lány odajött hozzám. Olyan izgatott volt! Említette, hogy meg akart nézni a bulin, de csak 17 éves, így nem jöhetett be, viszont nagyon várja, hogy jövőre Bécsben a Werq The World Touron láthasson!

Felismernek az emberek és ezt nagyon élvezem. Aranyos, amikor odajönnek, köszönnek, bár most még kicsit szokatlan számomra, hiszen a forgatás óta először vagyok külföldön.

A párod, illetve ti ketten párként hogyan birkóztatok meg a világhírneveddel?

Jó munkát végeztünk ezen a területen. Sokat fejlődtünk és jól kezeltük. Egy évvel vagyok túl a forgatáson, egy éve ilyenkor zajlott a produkció. Ez az élmény nemcsak az én életemet változtatta meg gyökerestől, hanem az övét is, hiszen aktív részese a mindennapjaimnak. De teret engedtünk a változásnak és mellette ugyanúgy ünnepeljük egymás pillanatait, szeretjük egymást, odafigyelünk egymás szükségleteire és boldogságára. Mindettől függetlenül abszolút igaz, hogy a világhírnév alattomos tud lenni.

De annak is nagyon örülök, hogy velem tudott jönni Magyarországra, hiszen a születésnapja ezen a hétvégén lesz!

Waliduda Dániel

Instagram: @waliduda

Ez a cikk a Humen Magazin 2021/7. számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb