Hírek

A rendőrség ragaszkodik a Budapest Pride kordonok közé zárásához

Hiába az új gyülekezési törvény, amit előremutatónak szántak, a rendőrségnek mégis teret adhat hatalmas visszalépésekre. A BRFK múlt héten korlátozó határozatot hozott azért, hogy a Budapest Pride felvonulást újra csak teljes lezárás mellett lehessen megtartani.

A Budapest Pride szervezői évek óta azon dolgoznak, hogy nekünk, az LMBTQ közösség tagjainak egy európai országban ne kelljen a szabadság és a biztonság között választanunk, és több tízezren állhassunk ki együtt az elfogadás és a sokszínűség mellett. Ezért is állnak most értetlenül a szervezők a rendőrségi határozat előtt, ami az előző évek felvonulásaihoz képest visszalépést jelent.

2017-ben hosszú évek után először – igaz, egy utolsó pillanatban hozott szervezői szabálysértés hatására – részben kordonok nélkül vonulhattak végig a Pride résztvevői a városon. 2018-ban pedig első alkalommal tényleg szabad volt a Budapest Pride: bárki, bárhol csatlakozhatott a menethez.

Az idei egyeztetésnek hasonló elhatározással vágtak neki a szervezők: azt szerették volna, ha a felvonulás legalább annyira nyitott, vagy még nyitottabb lehessen, mint az előző években, és újra korlátozás nélkül haladhatna végig a városon. Ezzel szemben furcsa és váratlan elutasítással szembesültek.

 

 

Már a bejelentéssel nehézségek támadtak, ugyanis az először még pénteken elküldött elektronikus bejelentés a rendőség állítása szerint csak hétfőn érkezett meg. (A Magyar Posta késéseiről már hallottunk, de hogy egy elektronikus adatcsomag napokig kóvályogjon az éterben, az azért elég valószínűtlennek tűnik.)

Ezek után hétfőn reggel (április 8.) a tüntetés bejelentőjét telefonon kereste a rendőrség, hogy még aznap(!) menjen be személyes egyeztetésre. Ezen az egyeztetésen többször is elhangzott, hogy kordonmentesen és hermetikus lezárás nélkül szeretnék lebonyolítani a szervezők az idei Budapest Pride-ot, hogy ahhoz bárki, bármikor csatlakozhasson.

Ezt az igényt az egyeztetésen a rendőrség tudomásul vette, a jegyzőkönyvbe is bekerült, ellenérv nem hangzott el. A Budapest Pride tájékoztatása szerint az egyeztetés gördülékenyen haladt, az elmúlt években a szervezők és a rendőrség között kialakult jó kapcsolat látszott a megbeszélésen.

És aztán jött a furcsa fordulat.

Még aznap délután a rendőrség ismét telefonált, hogy másnap reggel feltétlenül menjenek vissza a szervezők egyeztetésre. Érthetetlennek tűnt, miért kell még egy újabb egyeztetés (telefonon a rendőrség nem árulta el), de másnap visszamentek, ezzel is jelezve együttműködésüket.

Ezen a második egyeztetésen, április 9-én, azonban már teljesen más hangulat uralkodott – annak ellenére is, hogy nagyjából ugyanazok voltak jelen a szervezők és a rendőrség részéről is.

A rendőrség ekkor már jelezte, hogy mégis súlyosan aggályosnak tartja, hogy bárki bármikor csatlakozhasson a menethez. Rendőrszakmai érvekkel nem kívánták megindokolni, hogy miért változott meg gyökeresen az álláspontjuk az előző napi egyeztetésen jegyzőkönyvezett elképzelésekkel kapcsolatban, pusztán annyit árultak el, hogy biztonságosabb és egyszerűbb lezárni a területet.

Mindössze három csatlakozási pontot ajánlottak fel, amelyek közül kettő a menet indulási, és egy a végpontján lett kijelölve, és jelezték, hogy kordonnal zárnák a menet útvonalát. A rendőrség azt is közölte, ez az egyetlen ajánlata és nem hajlandóak kompromisszumra.

Az egyeztetés után alig egy órával már kész volt a rendőrség korlátozó határozata, amelyben közölték: a rendezvényt kizárólag az általuk vázolt, és a Budapest Pride által el nem fogadott módon lehet megtartani – azaz a rendőrség részéről az egyszerűbb munkavégzés győzött a békés gyülekezések biztosítása helyett. A határozat ellen ráadásul nem lehet fellebbezni. Ezért a szervezők kénytelenek peres úton megtámadni a határozatot, az ügy során a TASZ képviseli őket.

A Budapest Pride nyilatkozata szerint érthetetlen, hogy ha semmi aggály nem merült fel április 8-án, akkor abból hogyan lett korlátozó határozat április 9-én.

Elfogadhatatlan számukra, hogy a rendőrség azt tartja kompromisszumnak, hogy az ő elképzeléseit fogadja el a bejelentő, és hogy a rendőrség nem törekszik megállapodásra, vagy alternatív biztosítási módszerek mérlegelésére.

Az elmúlt évek sikeres felvonulásait figyelembe véve indokolatlan és elfogadhatatlan, hogy ismét kordonok közé akarják kényszeríteni a Budapest Pride-ot. A felvonulás szervezői kiemelik, hogy a rendezés rengeteget fejlődött az elmúlt 12 évben: 50-ről 250-re emelkedett a menetkísérők száma, kamerás jogi megfigyelőkkel biztosítják a menetet, hogy az esetleges atrocitásokról videofelvétel készüljön, és rendezőiknek egyre több és komolyabb képzést biztosítanak.

 

 

A Budapest Pride álláspontja szerint a rendőrségnek a maroknyi erőszakos ellentüntetővel kellene foglalkoznia, az ő megállításuk valódi megoldást hozhatna a több tízezer békés felvonuló kordonok közé szorítása helyett.

A szervezők hisznek abban, hogy a biztonságot nem az jelenti, ha egy békés demonstráció résztvevőit kényszerítik ketrecbe, hanem egy igazságos és egyenlőségre épülő rendszer. Ezért tovább dolgoznak azért, hogy a szabadság és a biztonság ne zárja ki egymást.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb