Hírek

A Pulse-tragédia évfordulóján megvonták az LMBTQ emberek védelmét az egészségügyben

 

 

Miközben a négy évvel ezelőtti tragédia megemlékezései zajlottak, a Trump-kormány az évfordulóra időzítve jelentett be jelentős változásokat. Egy tollvonással megszüntették az LMBTQ közösség diszkrimináció-ellenes védelmét, így a jövőben akár meg is tagadható tőlük az egészségbiztosítási szerződés.

A döntéssel a transznemű páciensek az egészségügyben dolgozók jóindulatára lesznek utalva. Az új szabályozás ugyanis a nemi alapú diszkriminációt a születési nemhez köti, „ami vagy férfi, vagy nő, ahogy a biológia meghatározta.” Ez alapján azonban ha visszautasítják egy transz személy egészségügyi ellátását, annak nem lesz következménye.

De nem csak a transzneműeket érinti hátrányosan a döntés, a jövőben az LMBTQ közösség tagjai részére magasabb díjszabást is alkalmazhatnak az egészségbiztosítási szolgáltatók, vagy akár megtagadhatják az egészségbiztosítási szerződés megkötését. A Detroitban élő Mari Brighe transznemű író már így is rossz tapasztalatokról tud beszámolni:

„Egy évtizednyi sztorim van a szörnyű egészségügyi ellátásról, csak mert transz vagyok. Bármelyik egészségügyi szituációnak úgy indulunk neki, hogy nem tudhatjuk, vajon rendesen ellát-e majd minket az orvos, már ha egyáltalán, vagy egy random egészségügyi dolgozó durva lesz-e velünk. Az én olvasatomban az új szabály szerint akár a koronavírus-mintavételt is megtagadhatják tőlem, mert nem akarnak hozzáérni egy transzhoz. Ez a recept ahhoz, hogy terjedjen csak egy szörnyű járvány egy nagyon sebezhető közösségben.”

Egy egészségügyi minisztérium döntése várhatóan vitákat vált majd ki a Szenátusban, és az is biztos, hogy megtámadják majd a bíróságon. A minisztérium képviselője, Roger Severino szerint „pusztán a véletlen műve”, hogy mindezt a Pulse-tragédia évfordulójára időzítették.

 

 

Szivárványos zebrát festett Orlando városa a tragikus sorsú melegbár elé

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb