Nagyvilág

A pride felvonulásokat okolja Ukrajna invázójáért az orosz pátriárka

Az orosz ortodox egyház feje úgy a pride felvonulásokat okolja Ukrajna orosz inváziójáért, amely mostanáig több száz ember halálát okozta és közel kétmillió embert kényszerített lakóhelye és hazája elhagyására.

Kirill moszkvai pátriárka a “Megbocsátás vasárnapja” című prédikációjában az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatban azt mondta, hogy a vérontás dönteni majd el, hogy “az emberiség Isten melyik oldalán áll“.

A 75 éves orosz ortodox püspök, aki Oroszország legnagyobb és legbefolyásosabb egyházát vezeti, azt mondta, hogy Ukrajna LMBTQ-párti törvényei és felvonulásai “hűségpróbát” jelentettek Oroszország számára. “A büszkeség felvonulások azt hivatottak demonstrálni, hogy a bűn az emberi viselkedés része” – mondta a The Moscow Times szerint.

Amikor az emberiség elfogadja, hogy a bűn nem Isten törvényének megsértése” – folytatta – “amikor az emberiség elfogadja, hogy a bűn az emberi viselkedés része, akkor lesz az emberi civilizációnak vége“.

A pátriárka azt állította, hogy “a Nyugat lényegében népirtási kampányokat szervez azon országok ellen, amelyek nem hajlandók melegfelvonulásokat rendezni“, majd hozzátette, hogy a konfliktus középpontjában álló, szakadár ukrán régiók “elutasították” az ilyen értékeket. “Nyolc éve próbálják elpusztítani azt, ami Donbászban van” – mondta.

“Donbászban alapvetően elutasítják azokat az úgynevezett értékeket, amelyeket ma azok kínálnak, akik a világhatalomra tartanak igényt. (…) Tudjuk, ha emberek vagy nemzetek elutasítják ezeket a követeléseket, akkor nem részei a világnak, hanem idegenek lesznek benne.” Kirill úgy jellemezte a háborút, mint ami “a politikánál sokkal fontosabb dolgokról” szól.

Kirill, valódi nevén Vlagyimir Mihajlovics Gundjajev, régóta egy húron pendül Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akit “Isten csodájának” tart. Szorosan igazodik az orosz elnökhöz, akinek ortodox hite központi szerepet tölt be politikája alakításában. Kirill a házassági egyenlőséget korábban a nácizmushoz és a “szovjet totalitarizmushoz” hasonlította, az Iszlám Állam felemelkedését pedig a homoszexualitás “istentelen elfogadásának” tulajdonította.

Múlt havi első nyilvános beszédében hangsúlyozta, hogy “mélyen együtt érez mindenkivel, akit ez a tragédia [az ukrajnai] érintett”, de anélkül, hogy kimondta volna a “háború” szót, vagy pontosította volna, hogy Oroszország indította el azt.

Az egyház, más néven a Moszkvai Patriarchátus, mélyen összefonódott a látszólag világi Kremllel. Az orosz egyház régóta vágyik rá, hogy egyesüljön ukrajnai ágával egyetlen moszkvai pátriárka alatt és a háborút jó lehetőségnek tekinti.

Ukrajna 1991-es függetlenné válását követően az ukrán ortodox egyház 2019-ben nyerte el önállóságát a konstantinápolyi pátriárkától, a keleti ortodoxia legfőbb tekintélyétől.

 

Orosz pátriárka: “A házassági egyenlőség a világegyetem pusztulását okozza”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb