Nagyvilág

A pride betiltásáról szavazhat a lengyel parlament

LMBT-ellenes javaslatot nyújtottak be a lengyel törvényhozás alsóháza, a Szejm elé. Amennyiben a képviselők megszavazzák, úgy Lengyelország betiltja a pride felvonulásokat (Egyenlőség Meneteket) és minden közösségi rendezvényt, amely a nem-heteroszexuális orientációkat, valamint nemi identitásokat, az azonos neműek házasságát, élettársi kapcsolatát, vagy az azonos nemű párok örökbefogadását “reklámozza”.

 

Egyenlőség Menet Varsóban | Fotó: Max Zieliński/Greenpeace

 

Bár a kormányzó Jog és Igazságosság Pártja (PiS) folyamatosan az LMBT-közösség ellen uszít, a javaslat nem tőlük, hanem népi kezdeményezésből ered. Ahhoz, hogy egy ilyen népi kezdeményezés a parlament elé kerüljön, legalább 100 ezer aláírást kell összegyűjteni.

Az Élet és Család Alapítványnak több, mint 200 ezret sikerült – a római katolikus egyház aktív támogatásával. Sőt, az Alapítvány nyilvántartása szerint országszerte legalább 300 templomban folyt aktív aláírásgyűjtés.

 

 

Szczecin érseke, Andrzej Dzięga például kifejezetten bátorította papjait az aláírásgyűjtésre. “A törvény célja, hogy védjen az LMBT-propagandával, a genderideológiával és minden olyan gyakorlattal szemben, amely természetellenes” – olvasható a papjainak írt levélben. “Egyben megnyilvánulása az anyaföld, a szellemi és hazafias értékek, valamint az erkölcsi rend fenntartása iránt érzett tiszteletünknek.

Noha a PiS évekkel ezelőtt felvette a harcot az “LMBT propagandával” szemben, a népi kezdeményezéssel kapcsolatban egyelőre mérsékelt lelkesedés tapasztalható köreikben. A Szejmben jelenleg a Konföderáció nevű szélsőjobboldali párt támogatja, amelynek 11 képviselője ül a 460 fős alsóházban.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb