Nagyvilág

A Pegasussal figyelték a rendőrök, hogy Grindrt használ a nős aktivista

 

Tavaly nyáron vált ismertté, hogy a Pegasus nevű kémprogramot több országban sem rendeltetésszerűen használják a kormányok. Az okostelefonokat támadó kémszoftverrel nemcsak beszélgetéseket lehet lehallgatni, de hozzáférhetővé válnak a telefonon tárolt adatok, az e-mailek, fotók, videók, üzenetek. A Pegasus fejlesztője az izraeli NSO nevű cég, és kizárólag az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el a programot más országoknak. Mint kiderült, Magyarországon újságírókat és üzletembereket is megfigyeltek az elvileg csak terroristák és a szervezett bűnözés ellen bevethető szoftverrel. (A Pegasus-botrány rövid összefoglalója a Telex YouTube-csatornáján.)

Az izraeli gazdasági napilap, a Calcalist arról ír, hogy a helyi rendőrség felhasználta a Pegasust, hogy kövessék egy civil aktivista online jelenlétét, ahogy titokban meleg randiappot használ, az így begyűjtött adatokat pedig későbbi felhasználásra alkalmasnak minősítették.

A lapnak az izraeli rendőrség különleges egységének tisztje, aki az aktivista megfigyeléséért felelt, elmondta, felettesei azért döntöttek a kémprogram bevetése mellett, mert úgy vélték, az aktivista „közrend elleni súlyos bűncselekményeket” követhet el. A tiszt ironikusan azt is megjegyezte, hogy az aktivista „veszélyt jelent a demokráciára”.

Míg az egyik rendőrnyomozó mindent valós időben figyelt a célszemély készülékén, addig egy másik nyomozó a telefon előzményeit nézte át. Így jöttek rá, hogy a nős férfi használja a Grindr nevű meleg társkereső alkalmazást. Úgy ítélték meg, hogy ez az információ később még használható lesz a rendőrség számára. A más férfiakkal folytatott csevegések ismeretében átadták a találkozóhelyek helyadatait is, amivel személyesen is tudta követni az aktivistát a rendőrség.

A megfigyelést bírói engedély nélkül végezték, és hogy ezt leplezzék, visszamenőlegesen kértek lehallgatási engedélyt, hogy törvényesnek tűnjön – civilek esetében csak akkor kérhető a bírói végzés, ha elegendő információval rendelkeznek a nyomozás megindításához.

A rendőrség először tagadta, hogy ilyesmi előfordulhatott volna, és közleményükben azt írták, szégyen, hogy a lap minden alap nélkül megpróbálja aláásni a rendőrség tekintélyét. A The Times of Isreal arról számolt be, hogy az izraeli főügyész, Aviháj Mandelblit ugyanakkor a lap állításai után vizsgálatot indít a rendőrség ellen, amiért semmivel sem gyanúsítható civilek telefonjait hallgatta le a Pegasus szoftverrel.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin