Hírek

A pápa LMBTQ-barát érseket nevezett ki bíborosnak

Ferenc pápa döntését ünnepli az LMBTQ közösség Olaszországban és az egész világon, miután egy LMBTQ-barát érseket emelt bíborossá.

Szeptember elején Ferenc pápa váratlan bejelentést tett, amikor összesen tizenhárom egyházi személyt tisztelt meg bíborosi ranggal. Köztük volt a hatvanhárom éves Matteo Zuppi olasz érsek, aki támogatja azt az elképzelést, miszerint az egyháznak LMBTQ fivéreikkel és nővéreikkel együtt kell működnie – számol be róla a Pink News.

 

Matteo Zuppi

 

Zuppi egyik kollégája könyvében írt előszavában is említést tett arról, milyen fontos az együttműködés az LMBTQ közösséggel. Szerinte ugyanis van egy híd, amelyet folyamatosan építeni kell az egyház és az LMBTQ közösség között, akiket az előszóban „Isten embereinek” hív. A szövegben arra is kitér, hogyan folytassanak tiszteletre méltó beszélgetéseket LMBTQ katolikusokkal annak érdekében, hogy otthonosabban érezzék magukat a templomokban.

A kinevezés azonban nem nyerte el minden hívő tetszését, mivel véleményük szerint Zuppi megkérdőjelezi a katolikus egyház LMBTQ jogokkal kapcsolatos tanításait.

A modernebb szemlélettel megáldott keresztények azt remélik, hogy ezzel a lépéssel a pápa közelebb kerül abbéli tervéhez, hogy a katolikus egyház nyitottabbá váljon más vallások és kultúrák felé. Olaszországban ugyanis az a szokás, hogy a bíborosok kiválasztásával a pápa hozzálát a jövő megtervezéséhez, amelyben az általa kiválasztott emberek az általa helyesnek vélt úton folytatják az egyház irányítását.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb