Nagyvilág

A nyíltan biszexuális Elly Schlein lett az olasz ellenzéki párt vezetője

Elly Schlein
Elly Schlein. Fotó: @ellyesse/Twitter

 

Az olasz-svájci-amerikai állampolgár Elly Schleint választotta meg a balközép Demokrata Párt vezetőnek, ami meglepetésként érte a szakértőket – írja a Bloomberg.  Ez pedig azt is jelenti, hogy Olaszország két legnagyobb pártját nők vezetik. Az Olaszország Fivérei jobboldali párt vezetője, és egyben az ország nemrég választott miniszterelnöke ugyanis Giorgia Meloni, aki közismerten harcosan ellenzi az LMBTQ jogok érvényesítését.

A 37 éves politikust a szavazatok 54%-ával választották meg a párt élére, amivel saját főnökét, Stefano Bonaccinit, az Emilia-Romagna régió kormányzóját ütötte ki a nyeregből. Schlein ugyanis korábban a régió kormányzóhelyettese volt.

A nyíltan biszexuális, szélsőbaloldali nézeteket valló politikusnő győzelme egyben azt is jelzi, hogy a Demokrata Pártban áthelyeződhetett a politikai hangsúly. Azt is mutatja a hirtelen győzelem, hogy a párton belül nagy volt az elégedetlenség a szeptemberben elveszített választások miatt. Az újonnan megválasztott pártvezető azt ígéri, hogy meg fogja nehezíteni Meloni dolgát a parlamentben.

Elly Schlein végzettsége szerint jogász, korábban részt vett Barack Obama elnöki kampányában is önkéntesként. Édesapja amerikai tudós, a politikatudomány professzora, anyai nagyapja olasz politikai aktivista. Édesapja felmenői egyébként Ukrajnából származnak.

Schlein 2020 februárjában jelentette be, hogy biszexuális, egyébként feministának és progresszív gondolkodásúnak tartja magát.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin