Itthon

A nemzetközi sajtó is a magyar LMBTQ-ellenes hadjáratról ír

fotó: Alexandros Michailidis

 

A nemzetközi médiában Magyarország az elmúlt hetekben folyamatosan a reflektorfényben van. Csak éppen kivétel nélkül olyan ügyekben, amelyek méltatlanok hazánkhoz.

A külföldi lapoknak még alig sikerült feldolgozniuk az egész Európai Unió megbénításával fenyegető magyar vétó-tervet, majd ezután csak kapkodták a fejüket, amikor Deutsch Tamás a Gestapóhoz hasonlította az Európai Néppárt frakcióvezetőjének, Manfred Weber egyik megjegyzését, majd pedig Szájer József ereszkedett a címlapokra. Ilyen erős felvezetés után érkeznek a friss magyar hírek a nyugati közvéleményhez.

Ma délelőtt a magyar országgyűlés Fidesz-KDNP-s többsége, valamint a Mi Hazánk Mozgalom független képviselői megszavazták a Polgári Törvénykönyv örökbefogadással kapcsolatos részének módosítását. Mint az ismert, a módosított törvény az azonos nemű pároktól megvonja az esélyt, hogy örökbefogadás útján vállaljanak gyereket, továbbá a Parlament megszavazta az Alaptörvény módosítását is, amibe bekerült, hogy az anya nő, az apa férfi.

A német Deutsche Welle ismerteti az elfogadott törvényt, ami alapján csak házaspárok fogadhatnak örökbe gyermeket, az egyedülállók esetében pedig a hagyományos családmodellel – sajátosan – kampányoló miniszter, Novák Katalin különleges engedélye szükséges. A Deutsche Welle emlékeztet, miért is álságos az alaptörvényben rögzített családfogalom, amelynek a házasság az alapja: mert az azonos nemű párok számára nem érhető el Magyarországon a házasság.
A cikkben arról is megemlékeznek, hogy mindezt alig két héttel azután fogadta el a fideszes többség, hogy a párt alapítója, Szájer Józsefet egy húszfős, óvszer nélküli melegorgiáról menekülve fogták el a belga rendőrök, amelyen a járványügyi rendelkezéseket megszegve vette részt, a táskájában pedig kábítószert találtak.

A francia France24 sem felejti el megemlíteni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úgy hirdetett keresztes hadjáratot a keresztény értékek védelmében, hogy mindeközben a brüsszeli partin lebukott Szájer József volt a segítségére. A francia hírportál a transzfób alaptörvény-módosítás kapcsán megjegyzi, hogy szövege nem titkoltan a modern nyugati világ jogegyenlősége ellen hirdet harcot:

A nyugati világban tapasztalható új, modern ideológiai folyamatok – melyek a férfi és női nem teremtettsége iránt ébreszt kétségeket – azonban veszélyeztetik a gyermekek Alaptörvényben foglalt egészséges fejlődéshez való jogát. A születési nem adottság, amelyet megváltoztatni nem lehet: az emberek férfinak vagy nőnek születnek.

 

A Reuters beszámolója felidézi, hogy a Fidesz 2018-as győzelme után Magyarországon mindennapossá váltak a homofób verbális támadások a kormánypárti politikusok részéről, amihez mostanra LMBTQ-ellenes törvénykezés is társul. Az idealizált konzervatív családmodell kapcsán megjegyzik, mekkorát futott Novák Katalin tegnapi videója, amelyben a nők alacsonyabb fizetése mellett kampányol:

Ne higgye el, hogy nekünk, nőknek folyamatosan versenyeznünk kell a férfiakkal. Ne higgye el, hogy életünk minden pillanatában össze kellene mérni magunkat egymással és legalább olyan beosztásban, legalább akkora fizetéssel kell rendelkeznünk, mint a másiknak.

 

Az amerikai NBC azt írja, az elmúlt években a migránstéma volt Orbán vesszőparipája, és kettőzött erővel folytatott konzervatív ideológiai háborút, hogy megvédje a migránsoktól és a muszlimoktól az európai kultúrát. Idézik a lengyel példát, ahol az elmúlt években a homofóbia volt a fő kampánytéma.

A The New York Times megjegyzi, hogy az alaptörvény-módosítással egy időben sajátosan újraértelmezte a kormány a közpénz fogalmát is. A lap szerint Orbán Viktor a keresztény értékek és az állam ellenségeként tünteti fel az LMBTQ-közösséget, éppen úgy, ahogy a migránsokat démonizálta a múltban.

Az angol Independent cikkében ehhez hozzáteszik, hogy az LMBTQ-ellenes retorika nagy valószínűséggel már a Fidesz saját szavazótáborának szól, hogy ezzel tereljék el a figyelmüket a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémákról, mert a párt fél szemmel már a 2022-es választásokra figyel.

Az EuroNews, vagy a norvég Nordre hírpotál is fogalkozik a témával. Az osztrák Tiroler Tageszeitung a történtek kapcsán arról is beszámol, hogy a kormány által uralta médiában hónapok óta folyik a kampány a szexuális kisebbségek ellen.

A szerb Danas cikke is tudósít a törvénymódosítás megszavazásról. Kiemelik, hogy úgy köti a kormánytöbbség a házassághoz az örökbefogadás kérdését, hogy közben a házasságot megtagadják az azonos nemű pároktól. A szerb portál emlékeztet, hogy nem ez az első LMBTQ-ellenes lépése a magyar kormánynak, hiszen idén májusban tiltotta meg a nem jogi elismerését a transznemű és interszexuális személyek számára.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb