Életmód

A nemi gyógyászatról

Angol összefoglaló néven STD-nek (Sexually Transmitted Diseases) nevezzük a nemi betegségeket (szifilisz, tripper, LGV) és egyéb nemi úton közvetített betegségeket.

Ha felmerül benned a gyanú, azonnal jelentkezz szűrővizsgálatra, hogy a fertőzés gyógykezelése idejében megkezdődhessen. Az ALFA Egészségközpont szakembereinkhez bizalommal fordulhatsz, teljes diszkrécióval és megértéssel kezelik a betegeket.

Több mint 30 kórokozó tartozik a szexuális érintkezéssel átadható kórokozók csoportjába. Ezekre általában jellemző, hogy elsődlegesen fertőzöttek nemi váladékával terjednek. Az STI kórokozói közül azonban számos átvihető vér útján (intravénás kábítószer használók, transzfúzió esetében), valamint nem hagyható figyelmen kívül a vertikális fertőződés lehetősége (anya és magzat között) és az anyatej szerepe sem.

 

 

Bizonyos betegségek terjedése vér útján is lehetséges (HIV, szifilisz, hepatitis B, hepatitis C). Fontos kihangsúlyozni, hogy a különböző STD-k lappangási ideje is különböző. Ennek megfelelően egy személy lehet fertőzött, vagy potenciálisan fertőzött anélkül, hogy ennek bármilyen klinikai megnyilvánulását észlelné. Mire az első tünetek megjelennek, addig a magát egészségesnek gondoló személy a fertőzést tovább adja, adhatja.

A klinikai tünetek rendkívül változatosak, általában nem kórokozó specifikusak. A klinikai tüneteket a különböző önkezelések és nem szakszerű kezelések módosítják, megnehezítve így később a diagnózis felállítását.

FONTOS!

gyanús szexuális kapcsolat után még tünetmentes állapotban is kérje ki a nemi gyógyász véleményét,

nemi szervi tünetek, alhasi panaszok, szájüregi és végbél tájéki tünetek, panaszok,

hirtelen jelentkező, nem viszkető kiütések, nyirokcsomó duzzanat, hőemelkedés, láz miatt mielőbb forduljon orvosához

Magyarországon az elmúlt harminc évben 2845 HIV-fertőzöttet regisztráltak, ebből tavaly 270-et. Eddig ez a legmagasabb éves szám. Ráadásul ez valószínűleg nem a betegek valódi száma, mert évekig lehet tünetmentes valaki és ha nem megy el szűrésre, sokáig maga sem tudja, hogy fertőzött.

A gyógyszerét rendszeresen szedő, kezelt, fizikai és mentális egészségére és életmódjára odafigyelő, bizonyos feltételeket betartó HIV-fertőzött nem fertőz tovább. Ezért is kell tesztre járni, mert az időben diagnosztizált és megfelelően kezelt HIV-fertőzött nem csak ugyanannyi ideig él, mint a nem fertőzött társai, de nem is fertőzi tovább a többi embert.

 

Prof. Dr. Marschalkó Márta

egyetemi tanár, az Országos STD centrum vezetője

A Debreceni Orvostudományi Egyetemet Sub auspiciis Rei Publicae Popularis kitüntetéssel végezte, azóta a Semmelweis Egyetem Bőr-Nemikórtani Klinikán dolgozik, egyetemi tanár, 2009-től az Országos STD Centrum vezetője.

 

ALFA EGÉSZSÉGKÖZPONT
1036 Budapest, Lajos u. 66., B lépcsőház, V. emelet

IDŐPONTFOGLALÁS:
+36 70 940 0099
(hétköznap 10.00-20.00)
Részletesebb információkért látogass el a www.alfaegeszsegkozpont.hu weboldalra.

 

 

 

FRA EU post inject banner
Previous post

A magyar escort – II. rész

Next post

Filmelőzetes: Tom Hardy biszexuális gengsztert alakít következő filmjében