Nagyvilág

A német katolikus egyház zöld utat adott az LMBTQ-alkalmazottaknak

 

A német katolikus egyház változtatott a munkavállalási szabályain, így mostantól nem lehet az alkalmazottakat a szexuális irányultságuk alapján diszkriminálni – írja a Deutsche Welle.

Az új szabályokat azután vezették be, hogy idén januárban 125 alkalmazottjuk nyíltan előbújt, követelve a diszkrimináció megszüntetését. A német egyház szabályai szerint ugyanis az LMBTQ-alkalmazottakat, valamint a válás után újraházasodottakat is el lehetett bocsátani a munkájukból. A katolikus egyház mintegy 800 000 embernek ad munkát Németországban.

“Az egyházi intézményekben a sokszínűséget kifejezetten – amire korábban nem volt példa – pozitívumként ismerik el” – jelentette be a Német Püspöki Konferencia.

Hozzátették, hogy “minden munkatárs, függetlenül konkrét feladatától, származásától, vallásától, korától, fogyatékosságától, nemétől, szexuális identitásától és életmódjától”, képviselője lehet egy olyan egyháznak, amely “az embereket szolgálja”.

“Mindaddig, amíg pozitív hozzáállást és nyitottságot mutatnak az evangélium üzenete iránt [és] tiszteletben tartják az intézmény keresztény jellegét” – zárul a közleményük.

A Német Katolikusok Központi Bizottsága szerint a lépés “már esedékes” volt, míg a Német Katolikus Nőszövetség “mérföldkőnek” nevezte a reformot.

Thomas Schüller egyházjogi szakértő azonban a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy a döntést “az állami munkaügyi bíróságok befolyásolták”, amelyek hosszú idő óta dominálnak az egyházi munkajog személyes életmóddal kapcsolatos kérdéseiben.

Christian Weisner, a “Mi vagyunk az egyház” érdekvédelmi szervezet munkatársa üdvözölte a lépést, de megjegyezte, hogy “valószínűleg a munkaerőhiány is” közrejátszhatott benne.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb