Nagyvilág

A NASA megtartja a homofób igazgató nevét az új űrtávcsövéhez

 

Hosszú csúszás után várhatóan még idén útjára indul a NASA új űrtávcsöve, amely az 1961-1968 közötti igazgató, James Webb nevét viseli. Idén nyáron azonban neves csillagászok petícióval kérték a hivatalt a névváltoztatásra, miután levéltári iratok bizonyították, hogy Webb aktívan hozzájárult a meleg és leszbikus állami alkalmazottak kirúgásához.

Amikor Webb az 1940-es évek végén a pályafutását kezdte az amerikai kormányzatnál, a meleg és leszbikus alkalmazottakat a szexuális irányultságuk miatt szisztematikusan üldözték és kirúgták – ezt a kampányt a kongresszus több prominens tagja is bátorította. A tisztogatás során a melegeket perverzeknek állították be, akik ezért kétségbeesetten igyekeztek titokban tartani az orientációjukat.

Azt a korszakkal foglalkozó történészek is elismerik, hogy Webbnek nem volt vezető szerepe az üldöztetésben, igaz ugyanakkor, hogy részt vett olyan fehér házi megbeszélésen, amelynek témája a melegek által állítólagosan jelentett fenyegetés volt. A NASA-nal bevezetett diszkriminatív eljárásokért azonban felelős volt, ezért az átnevezést kérő tudósok szerint a történelmi adatok a teleszkóp átnevezése mellett szólnak.

A NASA azonban most úgy döntött, ők mégsem támogatják az átnevezést. A The Space idézi Sarah Tuttle-t, a Washingtoni Egyetem csillagászát és a petíció egyik elindítóját, aki csalódottságának adott hangot:

“A NASA részéről gyávaságot és rossz PR-t jelez az a kiszivárogtatás, hogy nem fogják átnevezni az űrteleszkópot, amelyet egy olyan karrierista hivatalnokról neveztek el, aki a homofób üldöztetést és a pszichológiai nyomásgyakorlást felügyelte a szervezetnél, egyúttal figyelmen kívül hagyják 1200 csillagász kérését, hogy gondolják újra ezt a nevet. Figyelmen kívül hagyták mind a petíciót benyújtókat, mind a vizsgálatot kérő tanácsadó bizottságot, és sem a kutatásukról, sem a döntésükről nem szolgáltak részletekkel” – írta a tudós a Twitteren.

 

 

Átnevezhetik a James Webb űrteleszkópot a névadó homofób múltja miatt

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés