Hírek

A nácizmushoz hasonlítja a melegek elleni diszkriminációt a pápa

Ferenc pápa elítélte a melegellenes diszkriminációt, és egy a történelem során ismertté vált „gyűlölet kultúrához”, a nácizmushoz hasonlította.

A nemzetközi büntetőjogi kongresszuson – háromnapos konferencia, ahol a világ különböző tájairól érkeznek a büntetőjog szakértői – Ferenc pápa széleskörű beszédet mondott, amelyben megemlékezett a zsidók, a romák és az LMBTQ-közösség elpusztításáról. A pápa mindezt a „pazarlás kultúrájának” nevezte – írja a Reuters.

 

Ferenc pápa

 

„Nem véletlen, hogy időnként visszatérnek a nácizmusra jellemző szimbólumok. És be kell valljam önöknek, amikor valaki olyantól hallok beszédet, aki egy kormányért vagy valamiféle rendszerért felelős, Hitler 1934-es és 1936-os beszédeire gondolok. A zsidók, a romák és a homoszexuális hajlammal rendelkező emberek üldözésével manapság teljes mértékben megjelenik a pazarlás és a gyűlölet kultúrája. Csak úgy, mint annak idején, és napjainkban újra megtörténik.”

Kijelentését az után tette, hogy találkozott Jayne Ozanne-nal. A neves brit leszbikus vallási aktivista évek óta az LMBTQ közösség anglikán egyházon belüli egyenjogúságáért küzd. Ozanne elindított egy alapítványt, amely során vallási szervezetekkel dolgoznak együtt világszerte, hogy megszüntessék a szexuális vagy nemi alapon történő diszkriminációt, és hogy elismertessék az egyenlőséget és a sokszínűséget.

A pápa hasonlata nem véletlen. Németországban 1933-1945-ig közel hatmillió zsidót öltek meg, de nem kímélték az LMBTQ-közösséget és a romákat sem, akiket szintén haláltáborokba küldtek. Akkoriban vált szimbólummá a rózsaszín háromszög is, amelyet meleg férfiaknak kellett viselniük a táborokban – ez a szimbólum a mai napig megmaradt a köztudatban.

 

 

hirdetés
Previous post

Bűnösnek találta a bíróság a homofób támadókat

Next post

A rendőri tilalom ellenére is megtartották a hongkongi pride felvonulást