Nagyvilág

A Moszkvában betiltott szivárványzászlókkal tiltakoznak a nagykövetségek

fotó: Twitter

 

Vlagyimir Putyin 2013-ban írta alá azt a hírhedt homofób propagandatörvényt, amelyet nem csak a magyar kormány másolt le most elképesztő nemzetközi felháborodást kiváltva, de már két lengyel miniszter is megerősítette, hogy az orosz-magyar jogszabályokhoz hasonló törvénytervezeten dolgoznak.

Az eredeti orosz mintát 2013. június 29-én fogadták el, és az a kiskorúak védelmére hivatkozva tiltja „a nem hagyományos szexuális kapcsolatokat népszerűsítő propaganda terjesztését.”
A gumiszabályt a végletekig ki is használják a hatóságok, erre hivatkozva illegálissá vált minden nyilvános rendezvény, amely valamilyen formában kiáll az LMBTQ emberek mellett – így a pride felvonulások is. Ellehetetlenült a közösségről szóló társadalmi párbeszéd, filmvetítéseket tiltanak be, filmeket cenzúráznak, de még az olyan LMBTQ szimbólumok, mint a szivárványzászló nyilvános birtoklása is letartóztatásokat eredményezett az elmúlt években. Emellett a homofób indíttatású gyűlölet-bűncselekményeket is bátorította, egyes esetekben szabályos hajtóvadászatot indítottak meleg fiatalok ellen, akiket csapdába csalva megvertek és megaláztak.

A törvény groteszk és abszurd vadhajtásai közé tartozik, hogy például az orosz hatóságoktól Madonna egymillió dolláros büntetést kapott melegpropaganda terjesztése miatt; parlamenti képviselők egy Szivárvány nevű jégkrém betiltását követelik, mert az megrontja a gyerekeket; vagy hogy néhány túl divatos celeb miatt melegpropagandától retteg a médiahatóság.

A Gilbert Baker tervezte szivárványzászlót először San Francisco városában használták pride felvonulás szimbólumaként 1978. június 25-én. Az évfordulóról számos nagykövetség idén is úgy emlékezett meg Moszkvában, hogy a propagandatörvény tiltása ellenére a követségekre kitűzték a szivárványzászlót, és minden nagykövet az emberi jogokról és az LMBTQ emberek elfogadásáról szóló nyílt levelet tett közzé.

Így tettek olyan országok nagykövetei és nagykövetségei, mint Izland, Új-Zéland, Ausztrália, az Egyesült Királyság, Kanada, és az Amerikai Egyesült Államok is.

 

 

„Az LMBT+ jogok emberi jogok. Az emberi jogok egyetemesek. Mindenki megérdemli, hogy gyűlölettől, előítéletektől és üldöztetéstől mentes életet éljen”

 

– írta az amerikai nagykövetség szóvivője. Az Egyesült Királyság nagykövetsége ezt üzeni:

“Támogatjuk az LMBT+ közösség jogait és szabadságjogait, és elutasítunk mindenfajta megkülönböztetést. Minden ember megérdemli, hogy tisztelettel bánjanak vele.”

 

 

A kanadai követség szerint senkinek sem lenne szabad erőszakkal vagy diszkriminációval szembesülnie csak azért, mert az, aki.

 

 

Ezek a megszólalások rendre kiborítják az orosz külügyminisztériumot, tavaly pedig Putyin egyenesen kiröhögte és lebuzizta az amerikaiakat, amiért kitették a szivárványzászlót.

 

 

Putyin kiröhögte az amerikai nagykövetséget a szivárványzászlójuk miatt

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb