Itthon

A miniszterelnök szerint a magyarok egyetlen családmodellben hisznek

 

Orbán Viktor és Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője egy ideje a sajtóban levelezgetnek egymással. Az ugyanahhoz az európai szintű jobbközép politikai párthoz tartozó két politikus csörtéjében most a magyar miniszterelnök a soros, akinek „Szamizdat Nro.5.” című leveléről a Miniszterelnöki Sajtóiroda tájékoztatta az MTI-t.

Ebben Orbán Viktor azt írja, hogy Weber ahhoz a baloldali elitklubhoz csatlakozott, amelyben szerinte egy képtelen európai politikai geometria a divat:

“Ahol a jobboldalnak csak széle van, ezért már létezése önmagában folyamatos veszélyt jelent: fasizmust, nácizmust, nacionalizmust, antiszemitizmust és homofóbiát.A baloldalnak viszont csak közepe van, ezért innen nem fenyegetheti veszély a néppárti eszményeket, se a szabadságot, se a demokráciát, se a piacgazdaságot.”

 

A magyar miniszterelnök szerint a brüsszeli hivatalra vágyó politikusoknak meg kell érteniük, hogy Közép-Európa sohasem fogja feladni se a keresztény értékrendjét, se a nemzet kultúráját,

se a hagyományos és számunkra egyetlen családmodellbe vetett meggyőződését

– fejtette ki Orbán Viktor.

A jelek szerint a magyar miniszterelnök lazán kezeli a tényeket, mert a kormány által erőltetett családmodellt pont hogy nem követik a magyarok. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy tavaly a magyar gyerekek 39 százaléka házasságon kívül született. A párok nagy része él élettársi kapcsolatban, akik nem tartják fontosnak, hogy házasságot kössenek.
(Akik pedig mondjuk szeretnének házasságban élni, azokat az azonos nemű párokat pedig az alkotmánnyal tiltják el ettől.)

Az sem igaz, hogy a magyarok egyetlen modellben hinnének: 56 százalékuk családnak tartja a szivárványcsaládokat is.

Az Orbán-Weber levélcsata azután bontakozott ki, hogy a német politikus bírálta a magyar miniszterelnök politikáját. Weber úgy fogalmazott, hogy „a hatalmas gazdasági, társadalmi és társadalmi megrázkódtatásokat nem lehet nemzeti-populista politikával vagy kultúrháborúval kezelni, ahogyan azt Magyarország miniszterelnöke kívánja. Aki egyenlővé teszi az Európai Uniót a szovjet kommunisták autoriter rendszerével, az el akarja pusztítani azt az Európát, amelyet Helmut Kohl politikus generációja épített.

A vélhetően a saját szavazóbázisának szóló levelében Orbán Viktor többek között azt sugallja, hogy a jobboldali-konzervatív politikába nem férnek bele a szivárványcsaládok. Ezzel nagyvonalúan ismételten elsiklik a tények felett. Megfeledkezik például a mélyen katolikus Írországról, amelyet a konzervatív Leo Varadkar személyében nyíltan meleg (és a párjával élő) kormányfő vezetett. Vagy éppen a német a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusáról, az egészségügyi miniszter Jens Spahnról, aki nem csupán a férjével él, de egy ideig Angela Merkel lehetséges utódjaként is számoltak vele. (Most is számolnak, csak nem vállalja a jelöltsége.) Ahogy a szintén a férjével házasságban élő, republikánus Richard Grenellről is megfeledkezik, Donald Trump hűséges szövetségeséről, a Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság korábbi vezetőjéről.

De nem is kellene a kormányfő környezetétől ilyen messzire menni: 2008-2017 között az az Arthur J. Finkelstein volt a Fidesz fő kampánytanácsadója, aki férjével és két gyermekével maga is szivárványcsaládban élt.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb