Hírek

A menekült gyerekeket a háborús bűnösökhöz kapcsolja az amszterdami pride elnöke

 

Az 52 éves, nyíltan meleg Frits Huffnagel politikusi pályája után került az amszterdami pride-ot szervező alapítvány, a Stichting AGP elnöki székébe. Korábban Hágában és Amszterdamban is a városmarketing és a kommunikáció tartozott hozzá, ő jegyzi utóbbi város szlogenét, és egy időben ő írta a miniszterelnök-helyettes Gerrit Zalm beszédeit és készítette fel a televíziós szerepléseire a parlamenti választások előtt.

A városmarketingben szerzett hatalmas tudását és tapasztalatát 2014-től az amszterdami pride-ot szervező alapítványban tudta kamatoztatni: a pride nem csak Hollandiában számít a legnagyobbnak, hanem világviszonylatban is az egyik legnépszerűbb.

Éppen ezért óriási most a felháborodás, és már 96 szervezet követeli a lemondását egy rádiós interjúja miatt. A közszolgálati NPO Radio 1 csatorna adásában a következőket találta mondani a szíriai menekültekről a görög–török határon kialakult krízis kapcsán:

„Ezeknek az embereknek nem kéne idejönniük. Mert szinte egyiküknek sincs esélye arra, hogy itt maradjon. És mindig ugyanaz történik: látunk egy menekült kisgyereket, és arra gondolunk, jaj, milyen szomorú ez! Miközben nem látjuk mögötte az apját, aki talán háborús bűnöket követett el, és az anyját, aki ezt támogatta.”

Később a Twitteren még hozzátette:

„Nem ok nélkül bombázzák őket.”

(Szíriában 9 éve tart a polgárháború, amely Bassár el-Aszad diktatórikus rendszere ellen robbant ki. A harcok során a kormányerők a civil lakosságra tekintet nélkül bombáznak lakónegyedeket, kórházakat, a nemzetközi hírszerzés szerint pedig vegyi fegyvereket is bevetettek.)

Huffnagel szavai a rasszizmust és az idegengyűlöletet többnyire elutasító országban élesen hatnak, főleg egy elfogadásra épülő szervezet elnökétől – úgy pedig pláne, hogy az LMBTQ-menekültek kérdésében is érintettek.

A lemondását követelő szervezetek nyílt levélben emlékeztetnek arra, hogy Huffnagel szavai az amszterdami pride saját elveivel és szabályaival mennek szembe, és hangsúlyozzák, a sokszínűségre és az elfogadásra épülő szervezetet nem vezetheti olyan ember, aki a menekültekre az idegengyűlölet lencséjén át tekint. A megnyilvánulását nem tekintheti személyes véleménynek az a szervezet, amely többek között a rasszizmus, a kirekesztés és a gyűlöletkeltés ellen küzd.

Egyelőre azonban Huffnagel nem hajlandó lemondani a posztjáról, és meglehetősen fura módon kért bocsánatot.

„Szeretnék bocsánatot kérni és bánom a szavaimat, amelyek megbántották a támogatóink egy részét. Természetesen tisztelem a szólásszabadságot, de sajnos olyan nézeteket kötnek hozzám az interneten, amelyekhez nekem nincs közöm. Ugyanakkor nem gondoltam volna, hogy a véleményemet ilyen erősen a pride szervezetéhez kötik. Megtanultam a leckét a jövőre nézve.”

Az alapítvány szerint a szervezők többsége nem osztja az elnök nézeteit, és hozzáteszik, hogy a véleményét „árnyaltabban is megfogalmazhatta volna”. A de Volkskrant holland napilap a Pride Amsterdam szóvivőjét, Danny de Vries-t idézi, aki szerint megvitatták az ügyet, de nem vitték kenyértörésre a dolgot és nem mondatják le Huffnagelt.

„Frits sokat tett a közösségért az elmúlt években. Ezt a tényt elismeri a testület.”

 

 

https://humenonline.hu/egy-sziriai-menekult-meleg-srac-gondolatai-menekultellenes-szolamokrol/

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin