Nagyvilág

A melegek szavazataira hajtanak a jobboldali pártok

Felvonuló a Tel-Aviv Pride-on / fotó: ivga

 

Három hét múlva választásokat tartanak Izraelben, a különböző pártok pedig próbálnak új szavazatokat szerezni. A saját bázis bővítése azért lenne fontos, hogy feloldják végre azt a politikai patthelyzetet, ami miatt két éven belül már a negyedik választást kell tartani.

Az szinte biztos, hogy a jobboldali pártoknak sikerül megszerezniük a parlamenti többséget, csakhogy ez kevés lesz a kormányzáshoz, írja az Israel Today. Hiába a közel azonos világnézet, a különböző jobboldali pártok közül vannak, akik nem ülnek le egymással tárgyalni se, mások pedig nem tudnak megállapodni a miniszterelnök személyében.

Ebben a helyzetben mindenki keresi a megoldást, hogy a saját szavazóbázisán túl is megszólítsa a választókat. Benjámín Netanjáhú miniszterelnök pártja, a Likud például még azt unortodox lépést is meglépte, hogy az izraeli arab közösség szavazataiért a Palesztin Hatóságtól kért segítséget. A másik két meghatározó jobboldali párt, a Jamina (Jobbra) és a Tikva Hadasha (Új Remény), vagy a nacionalista Jiszrael Béténu (Izrael a Hazánk) más taktikát választva az LMBTQ közösség soraiból remélnek szavazatokat. Múlt héten a három pár vezetője már találkozott is a közösség meghatározó aktivistáival.

A Jamina vezetője, Naftali Bennett például, aki évek óta támogatja az LMBTQ közösség azonos jogait, a megbeszélésen ígéretet tett, hogy miniszterelnökké választásának esetén a közösséget érintő minden ügyet komolyan vesz. Gideon Sa’ar, az Új Remény pártelnöke ennél is tovább ment, és felvetette a lehetőséget, hogy az azonos nemű párok gyermeket fogadhassanak örökbe.

A magyar miniszterelnökkel szívélyes viszonyt ápoló Benjámín Netanjáhút kritizálta a média, amiért ő nem vett részt ezen a találkozón, ugyanakkor Netanjáhú joggal érzi, hogy neki már nem kell bizonygatnia semmit: 2019-ben ő nevezte ki az ország első nyíltan meleg miniszterét, Amir Ohanát.

 

 

Megszavazta az izraeli parlament az átnevelő terápiák betiltását

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb