Nagyvilág

A melegek szavazatai nélkül Trump megnyerte volna az elnökválasztást

PORTLAND, MAINE, USA – 2020. november 7.: Joe Biden győzelmét ünneplők Portland városában / fotó: edella

 

Az amerikai elnökválasztások szavazatait 1848 óta megbízhatóan számláló Associated Press hírügynökség elemzői meglepő eredményre jutottak. A Washington Postban publikált eredményeik szerint Trump megnyerte volna az idei elnökválasztást, ha az LMBTQ szavazókat nem érdekli a választás.

Elemzésük szerint Georgia, Pennsylvania, Wisconsin, Arizona és Nevada is Trump javára dőlt volna el, ezzel pedig megszerezte volna az újraválasztásához szükséges elektori szavazatokat. Országos szinten az LMBTQ szavazók voksait 25 százalékban kapta Donald Trump, 73 százalékban pedig Joe Biden – ez utóbbi arány még annál is nagyobb, mint amit a New York Times korai exit-pollja mutatott. Ezek a számok ugyanakkor azt is mutatják, hogy kétszer annyi LMBTQ-ember szavazott Trumpra, mint négy éve.

Az idei választáson részt vett cisznemű, heteroszexuális szavazók döntését vizsgálva kiderült, hogy a fenti öt államban Trump győzedelmeskedett volna. Ehhez mindössze annyi kellett volna, hogy az LMBTQ szavazók otthon maradjanak. Ezzel szemben a voksaikkal mind az öt államban Biden győzelméhez járultak hozzá, az alábbi arányban szavazva rá:

  • Arizona: 89%
  • Georgia: 88%
  • Wisconsin: 70%
  • Nevada: 73%
  • Pennsylvania: 78%

A közvélemény-kutatások szerint a magukat LMBTQ-szavazóként definiáló választók aránya is magasabb, mint négy éve. Míg 2016-ban a voksolók 5 százaléka, idén több mint 7 százaléka tartozott ebbe a csoportba. Az Associated Press elemzői szerint ennek egyik oka, hogy az elsőszavazó fiatal korosztály bátrabban vállalja önmagát, valamint 2016-ban a konzervatív LMBTQ szavazókat szokatlanul magas arányban elriasztotta az elnökválasztás.

Mindezen számok azt jelzik, hogy egy kiélezett választási versenyben egyáltalán nem mindegy, hogy az LMBTQ közösség pártpreferenciája megegyezik-e az országos átlaggal, vagy épp ellenkezőleg, egy homofób politikát folytató kormányzat miatt elsöprő arányban támogatja inkább a másik jelöltet.

 

Biden az első, aki a transzneműeket is megemlítette a beszédében

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb