Hírek

A melegek és nők miatt nem ad koncertet Szaúd-Arábiában Nicki Minaj

Nicki Minaj bejelentette: a nőkre és az LMBTQ-közösségre tekintettel nem ad koncertet Szaúd-Arábiában. A kijelentés aktualitását az adja, hogy július 18-án a Jeddah Nemzetközi Fesztiválon lépne fel.

Minaj meghívása már önmagában is meglepő volt, hiszen a rapper visszafogottnak nem mondható színpadi megjelenéséről, mozgáskultúrájáról, számszövegeiről ismert. Szaúd-Arábia kvázi uralkodója, Mohamed bin Szalman herceg azonban rendszeresen hasonló megoldásokhoz nyúl, amikor modernnek igyekszik láttatni az erkölcsök tekintetében valahol a középkorban megrekedt hazáját, ahol a nők még mindig alárendeltjei férjeiknek, a melegekre pedig halálbüntetés van érvényben.

 

Nicki Minaj a 2019-es MET Gálán

 

Alapos átgondolás után úgy döntöttem, nem lépek fel az előre egyeztetett Jeddah Nemzetközi Fesztiválon” – olvasható a művésznő által kiadott közleményben. “Semmit sem akarok jobban, mint bemutatni a show-t a szaúdi rajongóim előtt is. De miután tájékozódtam több kérdésben is, erre a döntésre jutottam. Meggyőződésem, hogy egyértelműen ki kell állnom a nők, az LMBTQ-közösség és a szabad önkifejezéshez való jog mellett.

A döntést követően a Human Rights Foundation méltatta Minaj-t. A szervezet a fesztivál több nemzetközi fellépőjét is arra kérte korábban, hogy lépjen vissza. Nála működött a nyomásgyakorlás. “Ilyen egy igazi vezető” – nyilatkozta az alapítvány elnöke, Thor Halvorssen. “Hálásak vagyunk Nicki Minaj-nak átgondolt és másokat is inspiráló döntéséért, amellyel elutasította a szaúdi rezsimet.

A közel-keleti országban sajnos a közelmúltban is számos, az LMBTQ-közösséget érintő tragédia történt. További részletek:

 

Homoszexualitás vádjával fejeztek le férfiakat Szaúd-Arábiában

 

Hajtóvadászat indult Szaúd-Arábiában egy meleg esküvő résztvevői ellen

 

Transznemű nőket vert halálra a rendőrség Szaúd-Arábiában

 

 

Previous post

Homofób anyukák támadják a Disney új animációs filmjét

Next post

Rekordot döntött India első nyíltan leszbikus sportolója