Nagyvilág

A meleg üvegplafon: Egy feminin férfi kevésbé kerül vezetői pozícióba

meleg férfiak
Fotó: Ben Gerrard, YouTube

 

Ben Gerrard, a Sydney-i Egyetem pszichológia tanszékének kutatója a Sex Roles című tudományos folyóiratban publikálta kísérletének eredményeit, amely szerint a meleg férfiak nem akarnak vezetői pozícióban feminin tulajdonságokkal rendelkező melegeket látni.  A tanulmány szerint tudatalatti előítéletekről van szó, még a meleg közösségen belül is.

A kísérletben Gerrard egy nem létező turisztikai kampányhoz készített videókat profi színészekkel, amelynek célja Ausztrália reklámozása volt olyan férfiakkal, akiket vezetőnek lehet tekinteni, vagy akiket a közönség kedvelne. A kutató megkérte a való életben is meleg színészeket, hogy játsszák el a szerepet kétféle szempontból: férfias melegként és feminin melegként. Ehhez változtassák meg a hangjukat, a mozdulataikat, minden más mindig azonos volt a felvételekben.

 

 

256 meleg és heteroszexuális önkéntessel nézette meg a videókat, és megkérte őket, hogy válasszák ki azt a színészt, aki szerintük jó „vezetőként” képviselhetné Ausztráliát a reklámfilmben. A kísérlet azt találta, hogy mind a heteroszexuális, mind a meleg férfiak a férfiasabban viselkedő meleg színészt preferálták.

Aggasztó munkahelyi diszkriminációt jelenthet mindez

Gerard úgy nyilatkozott a phys.org tudományos hírportálnak, hogy aggasztó ez az eredmény, mert azt jelenti, hogy a meleg férfiak a munkahelyen is olyan meleg vezetőt preferálnának, aki heteroszexuális férfiakhoz hasonló módon viselkedik. Vagyis diszkriminálják a femininebb tulajdonságokkal rendelkező társaikat, függetlenül a vezetői képességeiktől.

„A férfiaktól még mindig elvárják, hogy megfeleljenek a hagyományosabb, férfiasabb vezetési stílusoknak, és ha nem tudnak kellőképpen férfias vonásokat sugározni, akkor elveszíthetik az előlépési lehetőséget. Ez a meleg közösségen belüli tudatalatti homofóbia egyik példája, és ez hatással van az ilyen meleg férfiak lehetőségeire” – mondta a kutató. Szerinte ez nagy nyomást gyakorol a feminin meleg férfiakra, hogy ha vezetői pozíciót szeretnének, akkor viselkedjenek férfiasabban, mintha heteroszexuálisak lennének.

A kutató szerint „szükség lenne a felelős pozícióban lévő, feminin meleg férfiak hiteles bemutatására – különösen a médiában -, hogy ellensúlyozzuk a vezetői képességükkel kapcsolatos, félretájékoztatásból fakadó előítéleteket. A közösségen belül és a munkaerő-toborzási folyamatokban is szükség van felvilágosításra és tudatosságra – arra vonatkozóan, hogy öntudatlanul is befolyásolhatnak minket ezek a méltatlan előítéletek.”

Korábban születtek olyan tanulmányok is, amelyek azt vizsgálták, hogy mennyire vonzódnak a meleg férfiak femininebb tulajdonságokkal rendelkező potenciális partnerhez. Itt is azt találták, hogy a többség diszkriminálja a feminin férfiakat. Egy másik tanulmány szerint pedig a heteró módon viselkedő meleg férfiak alig találkoznak homofóbiával.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin