Nagyvilág

A meleg republikánusoknak tetszett Orbán dallasi beszéde

Mármint azt a részt leszámítva, ahol a házasságból kizárta őket.

Az amerikai konzervatív aktivisták és politikusok éves konferenciáján (CPAC) a Rebulikánus Párt hivatalos melegtagozata, a Log Cabin Republicans (LCR) is részt vett. Állításuk szerint míg a rendezvényen felszólalók – köztük a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is – nevetséges színben tüntették fel az LMBTQ témákat, addig szerintük a helyszínen lévő közönség náluk elfogadóbb volt.

Legalábbis erről számoltak be a The Dallas Morning News napilapnak. A helyi meleg republikánusoknak egyébként nincs könnyű dolguk Texasban: a pártnak az államban tartott kongresszusairól rendszerint ki vannak zárva, a CPAC rendezvényére azonban beengedték őket.

Sőt, még egy saját standot is felállíthattak, erre évtizedek óta nem kaptak lehetőséget a texasi republikánus pártkongresszusokon. Ha ez nem lenne elég, az idei houstoni rendezvényen a párt hivatalos nyilatkozatában a homoszexualitást „abnormális életmódválasztásnak” minősítették – korábban a csoportnak még sikerült a hasonló megfogalmazásokat kihúzatni.

 

 

A CPAC idei szónokai többször gúnyolták a színpadról a transznemű és a nembináris embereket, köztük Matt Schlapp, a CPAC elnöke, és Ted Cruz, Texas állam szenátora is, aki 2016-ban a párt elnökjelöltjeként alulmaradt Donald Trumppal szemben.

A meleg republikánusok standja egyébként annyira visszafogott volt, hogy két piros baseballsapkától eltekintve, amikre szivárványszínekkel írták fel Donald Trump kampányszlogenjét, semmi sem utalt a csoport profiljára.

Az LCR képviseletében a 84 éves Leslie Read a helyszínen hallgatta a magyar miniszterelnök nyitóbeszédét. Orbán Viktor nagy tapsot kapott, amikor arról beszélt, hogy Magyarország Alaptörvénye egy férfi és egy nő kötelékeként határozza meg a házasságot. Bár Read nem értett egyet Orbán Viktor házassággal kapcsolatos álláspontjával, a beszéd többi részét „nagyszerűnek” nevezte.

„Megpróbálta Magyarországot Texashoz hasonlóvá tenni. És én azt gondoltam: hajrá! Az azonos neműek házasságának betiltását illetően nem értek egyet a fickóval, de értem, hogy mit akar elérni.”

 

Jason Baldwin, a Log Cabin Republicans Fort Worth-i elnöke arról beszélt, hogy a politika nem fekete és fehér, és szerinte ezt a CPAC résztvevői is így gondolják. A párt melegtagozata csupán annyit kért, hogy ők is hadd vehessenek részt a rendezvényen, és ezt meg is kapták.

„Mi egy republikánus csoport vagyunk republikánus értékekkel, és ugyanolyanok vagyunk, mint itt bármelyik másik republikánus.”

 

Szintén a Republikánus Párt LMBTQ szekciója, a Log Cabin Republicans volt az, ami a 2020-as elnökválasztási kampány idején olyan videót készített Melania Trumppal, amelyben a volt first lady azt bizonygatta, mennyire melegbarát is Donald Trump. Annak ellenére, hogy bőven száz felett volt azoknak az LMBTQ közösséget támadó kormányzati intézkedéseknek a száma, amelyeket Trump elnöksége alatt hoztak.

 

 

Melania Trump azt bizonygatja, mennyire melegbarát a férje

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin