Kultúra

A meleg illusztrátor, aki befolyásolta az amerikai férfiakról alkotott képet

A Saturday Evening Post egyik címlapja 1907-ből. Illusztráció: J.C, Leyendecker

Joseph Christian Leyendecker neve talán nem sokat mond a magyar olvasóknak, a 20. század elején azonban ő volt az Egyesült Államok egyik legprominensebb magazin- és reklámillusztrátora, akinek férfialakjai befolyásolták a korabeli médiában megjelent férfiképet.

Leyendecker „elit státusú és fehér bőrű”, szépséges férfiakat festett meg. Illusztrációi nemcsak a kor jelentős magazinjaiban jelentek meg, mint a Collier’s Weekly vagy a Saturday Evening Post, de mindenütt ott voltak: óriásplakátokon, boltok kirakataiban, tömegközlekedési eszközök oldalán. Rengeteg termékreklámhoz készített illusztrációt, sokszor homoerotikus vonásokkal, levehető inggallértól kezdve férfiszappanon át a Kellogg’s Corn Flakesig. Az első és a második világháború alatt számos toborzóplakátot is ő készített a hadsereg számára.

Rajzainak és festményeinek többször saját partnere, Charles A. Beach állt modellt. Beach és Leyendecker 1903-ban ismerkedtek meg, amikor az illusztrátor modelleket keresett. Csaknem 50 évig éltek együtt. Halálos ágyán a művész arra kérte partnerét, hogy égesse el a munkáit, ő azonban jó részüket garázsvásárokon eladogatta.

Sokat köszönhet neki a vizuális művészet

A 20. század első három évtizedében Leyendecker magazincímlapjai és reklámrajzai alakították a (fehér) férfiakról alkotott képet Amerikában. Az 1930-as évek végére az illusztrátor népszerűsége hanyatlani kezdett, helyét Norman Rockwell vette át, akinek rajzait a The Advocate „sterilnek” nevezte elődje munkáihoz képest. Leyendecker nevéhez fűződik egyébként a vidám, kövér, vörös kabátos Mikulás alakjának elterjesztése is.

„J. C. Leyendecker egy elképesztően tehetséges művész volt, akinek illusztrációi a század első felének megjelenését és hangulatát testesítik meg, miközben egyúttal azt is megmutatják, hogy a gender kifejezésének és a queer ábrázolásmódoknak a képlékenysége valójában meglehetősen gyakori volt abban az időben, ellentétben a jelenlegi állításokkal, amelyek szerint ezek csak most léteznek” – mondta Donald Albrecht, a Történelmi Társulat vendégkurátora egy nyilatkozatban. „Munkái nemcsak a korszellemet példázzák, hanem a szexualitás és a reklám mélyen árnyalt szemléletét ábrázolják, ami szélesíti az amerikai kultúra megértését”.

Leyendecker alkotás közben. Forrás: Wikimedia Commons, közkincs
Leyendecker rajza, melynek modellje Charles A. Beach volt, akivel mintegy 50 évig élt együtt. Forrás: Wikimedia Commons, közkincs
Forrás: New-York Historical Society
Forrás: New-York Historical Society
Forrás: New-York Historical Society
Forrás: New-York Historical Society
Forrás: Wikimédia Commons, közkincs

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin