Sport

A meleg fociszurkolóknak kézen fogva sétálni lehet, csókolózni nem

fotó: Unsplash

 

Katar londoni nagykövete szerint a meleg futballszurkolóknak tisztelniük kell Katar kultúráját – csakhogy abba az is beletartozik, hogy letartóztatják az LMBTQ embereket. A nagykövet a november 20-án kezdődő világbajnokság kapcsán annyi engedményt tett, hogy ugyan az azonos nemű párok nem csókolhatják meg egymást nyilvánosan, de nyugodtan sétálhatnak kézen fogva. Az ugyanis mindennapos az arab kultúrában.

Fahad bin Mohammed Al-Attiyah október 26-án a Times Radio-nak nyilatkozva azt mondta, hogy ahogyan kézen fogva sétálni minden kultúrában megengedett, úgy az érzelmek másfajta nyilvános kimutatása valószínűleg az Egyesült Királyságban is törvényellenes. A műsorvezető Ayesha Hazarika itt közbevágott, és közölte, hogy ez nem igaz: náluk a csókolózást nem tiltja törvény.

 

 

A nagykövet ezután a következőképp pontosított: „Azt mondanám, hogy egymás kezét fogni minden kultúrában teljesen megengedett, még a mi kultúránkban is – jöjjenek és fogják egymás kezét, ez egyáltalán nem probléma. De vannak bizonyos értelmezései annak, hogy mi számít az érzelmek nyilvános kimutatásának egy adott országban, ami egy másik országban különböző lehet, így azt hiszem, hogy csak a katari társadalom normáit és kultúráját kell szem előtt tartani ebben a tekintetben.”

Az interjú főleg amiatt különösen kínos, hogy hónapokig tartó nyilvános vita zajlott arról, vajon jó ötlet volt-e Katarnak adni a rendezés jogát, ahol mindennaposak a külföldi vendégmunkásokkal vagy épp az LMBTQ közösséggel szembeni visszaélések.

Ezek után kavart újabb vihart James Cleverly, az Egyesült Királyság külügyminiszterének nem túl okos megnyilatkozása, aki szerint az LMBTQ szurkolók kössenek kompromisszumot, és mutassanak Katar felé tiszteletet. Megszólalását politikusok és LMBTQ aktivisták egyaránt bírálták, javaslata ugyanis úgy hangzott, hogy a szurkolók viselkedjenek heteróként, és akkor nem lesz baj. Még párttársa, az iraki származású tárca nélküli miniszter, Nadhim Zahawi is úgy reagált, hogy „semmilyen módon nem szabad kompromisszumot kötni az identitás, a szexualitás vagy a szexuális preferencia tekintetében”, írja a Guardian.

Eközben az ausztrál nemzeti válogatott 16 játékosa közös videóban biztosította támogatásáról a Katarban dolgozó, kizsákmányolt vendégmunkásokat és az LMBTQ közösséget, számon kérve az emberi jogok helyzetét az országban. Erre a szervezők reakciója annyi volt, hogy „egyik ország sem tökéletes”.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin