Itthon

A magyarok kétharmada támogatja az azonos nemű párok házasságát

Az elmúlt néhány hétben a homofób kormányzati intézkedések hatására több közvéleménykutató cég is mérte a magyar társadalom LMBTQ közösséghez és azon belül is a meleg és leszbikus emberekhez, az azonos nemű párokhoz fűződő viszonyát és véleményét. Bár a kapott eredmények között van eltérés, az kijelenthető, hogy a magyarok közel sem olyan homofóbak, mint amilyennek a kormány hiszi, illetve láttatni kívánja őket.

A Publicus Intézet a Népszava kérésére végzett reprezentatív kutatást 1500 fő megkérdezésével. Az azonos neműek közötti kapcsolatot eszerint a Fidesz-KDNP szavazók alig 13-15 százaléka tartja természetesnek, miközben az ellenzékiek soraiban ez a szám a 68-70 százaléka. Láthatóan működik tehát a kormány uszító propagandája.

Érdekesség, hogy szomszédként vagy munkatársként minden szocialista és momentumos szavazó elfogadna egy meleg párt, de a jobbikosok a kormánypárti szavazóknál is kisebb arányban tudják ezt elképzelni. Az elutasítás egy családtag esetében már majdnem 40 százalékos a Jobbik szavazói körében, általában pedig a férfiak, a szakmunkások, a 30-44 év közöttiek a legkevésbé elfogadók.

 

Budapest Pride Felvonulás 2021, Fotó: AFP

 

A a magyarok háromnegyede, 77 százaléka támogatja, hogy a meleg és leszbikus párok regisztrált élettársi kapcsolatot köthessenek, de a házasságkötést és az örökbefogadást is sokan, 62 százalék elfogadja el. A pártszimpátia természetesen itt is megmutatkozik: a kormánypártiak 42 százaléka nem ért egyet a regisztrált élettársi kapcsolat engedélyezésével (a jobbikosok 35 százaléka szintén nem), 78 százalékuk a házasságkötéssel (a jobbikosok 43 százaléka nem), 80 százalékuk azzal, hogy gyermeket fogadhassanak örökbe (a jobbikosok 44 százaléka nem).

Bár a válaszadók nagy többsége szerint fontos, hogy az emberek megtanulják elfogadni a homoszexualitást, majdnem negyedük még azt sem engedné meg, hogy a gyereke egy meleg pár által nevelt társával barátkozzon. A kormánypárti szavazók több mint fele visszataszítónak és természetellenesnek nevezte a homoszexualitást, ez az arány az összes megkérdezett körében 22 százalék. A fideszesek 65 százaléka a Pride-ot is betiltaná.

A magyarok harmadának meggyőződése, hogy ismerősei, barátai, munkatársai között nincs egyetlen homoszexuális személy sem, de a többségnek (57 százalék) van ilyen ismerőse, s a megkérdezettek 6 százaléka felelte azt, hogy ő maga is az.

A felmérés még a homofób és gyűlöletkeltő népszavazás bejelentése előtt készült, de a kormánypárti választók negyede már akkor meghatározónak nevezte a reklámok és a propaganda szerepét a homoszexualitás kialakulásában, míg az ellenzékhez húzóknak mindössze egyetlen százaléka tulajdonított jelentőséget ezeknek.

A közvélemény nagyobb része egyetért abban, hogy a kormány azért tolta el a homoszexualitás elutasítása felé az eredetileg pedofilellenesnek indult törvénymódosítást, hogy megossza az ellenzéket. A taktika működni látszik, a Jobbik megítélése a többi ellenzéki párt szavazói körében sokat romlott.

Az egész közösséget sokként érte a magyar homofób törvény, melynek célja, hogy elhallgattassa a magyar LMBTQ embereket, súlyosan veszélyeztetve a fiatalkorúak lelki egészségét, a sajtószabadságot és magát a demokráciát. Az elmúlt hetekről és a jövőről nemrég négy emberi jogi aktivistával beszélgettünk:

 

Nem hallgatunk – Négy emberi jogi aktivista a homofób törvény jövőjéről

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb