Hírek

A magyarok homofóbiája a külvilágnak szól, a magánéletükben inkább elfogadóbbak

A diszkriminációról készített felmérést az Európai Bizottság. Az Európai Unió tagállamaiban 2019 májusában készítettek személyes interjúkat a válaszadókkal, Magyarországról 1027 főt kérdeztek meg.

A hazai társadalom előítéleteit leképezve reagáltak a válaszadók, szerintük itthon a romákkal szembeni diszkrimináció a leginkább elterjedt: 72 százalékuk szerint a roma származás miatt gyakori nálunk a hátrányos megkülönböztetés. A szexuális beállítottság miatti hátrányos megkülönböztetés Magyarországon a válaszadók 46 százaléka szerint elterjedt.

A részletes adatokból (az Európai Bizottság honlapján magyar nyelven itt érhetőek el .pdf formátumban az infografikák) azonban érdekes kép rajzolódik ki. A felmérés készítői rákérdeztek, hogy mennyire érezné kényelmesen magát a válaszadó napi kapcsolatban például egy meleg, leszbikus vagy biszexuális munkatárssal, és hogy ugyanennek a közösségnek a tagját mennyire szívesen látná a legmagasabb politikai pozícióban.

És míg csak 33 százalék válaszolt úgy, hogy kifejezetten zavarná a munkakapcsolat egy meleg, leszbikus, vagy biszexuális munkatárssal, addig az ország élére kerülve már 40 százalék számára lenne kényelmetlen a vezető politikus szexuális beállítottsága. Bár hasonló előjelű eltérés a 28 tagállam összesített adatait nézve is megfigyelhető, mégis meglepő, hogy napi kapcsolatban lenni egy meleggel inkább elfogadható a magyaroknak, mintha ugyanez az ember egy az ő mindennapi életüktől távoli politikus lenne.

 

Forrás: Európai Bizottság

 

Forrás: Európai Bizottság

 

Az adatok egy újabb meglepő ellentmondásra is rávilágítanak. A válaszadók úgy ítélték meg, hogy itthon a transzneműség és az interszexualitás miatti diszkrimináció a legkevésbé gyakori (közel 10 százalékuk szerint egyenesen nem létező), mégis ennek a két csoportnak a legnagyobb az elutasítottsága, mind a magánéletben, mind vezető politikai tisztségben. Ugyanakkor érdemes ezeket az adatokat némi fenntartással kezelni, mert ezeknél a csoportoknál az egész felmérésben kiugróan magas azok aránya, akik nem tudnak válaszolni a kérdésre – minden valószínűség szerint azért, mert a hazai társadalomnak igazából nincs is kellő ismeretanyaga a transzneműségről.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb