Itthon

A magyar queer közösségnek adományozza honoráriumát a „szivárványos berohanó”

A magyarok elleni EB futballmeccsen „szivárványos berohanóként” megismert, a Köln melletti Frechenből származó Luca W. 8.928,84 eurót adományozott a magyar LMBT közösségnek – számol be Facebook-oldalán a Magyar LMBT Szövetség.

Luca W. 2021. június 23-án a német-magyar EB meccsen a müncheni Allianz Arenában a nemzeti himnuszok alatt berohant a játéktérre egy szivárványzászlóval, hogy felhívja a figyelmet a magyarországi LMBT-ellenes törvénykezésre. A Müncheni Államügyészség magánlaksértés miatt eljárást indított a 18 éves fiatalember ellen. A védelmet az ismert kölni jogász és védőügyvéd, dr. Nikolaos Gazeas vállalta el. Az ismert kölni sportjogi szakember, Prof. dr. Jan F. Orth önkéntesen támogatta a védelmet sportjogi szakvéleményével. A bűntett elkövetésének gyanújáról a 170. paragrafus 2. bekezdése értelmében kielégítő bizonyíték hiányában elérte a nyomozási eljárás megszüntetését.

Luca W. családja és barátai az interneten adományozásra hívtak fel az eljárási és védelmi költségek fedezése érdekében, amelynek következtében 8.928,84 euró jött össze. Miután az Államügyészség ejtette a vádat, nem álltak fenn további eljárási és bírósági költségek, így Luca W. számára nem keletkeztek költségek. Dr. Gazeas ügyvédi tevékenységéért nem tartott igényt honoráriumra, és ezzel megnyílt a lehetőség az egész összeg eladományozására.

 

Luca W. 2021. június 23-án

Ezzel az adománnyal teljesen váratlanul anyagilag is meg tudom valósítani azt a tervemet, hogy akciómmal támogassam a magyar LMBT közösséget” – nyilatkozta Luca W. „Ez a pénz természetesen nem az enyém. Nagyon örülök, hogy ilyen jó ügyvédi támogatást kaptam, és nem büntettek meg.

Az egész összeget, nagyjából 9 ezer eurót a Magyar LMBT Szövetségnek adományozzák, miután a Gazeas Nepomuk Ügyvédi Iroda ügyvédei Luca W. védelmét pro bono látták el. Az adomány elosztásáról a különböző magyar szervezetek között és annak konkrét felhasználásáról az LMBT közösség számára megállapodást kötnek a Magyar LMBT Szövetséggel.

A védelmet ebben az esetben tudatosan pro bono vettük át, hogy a Luca számára összegyűjtött adomány azon emberek javára szolgálhasson, akiknek még mindig küzdeniük kell egy jogállamban magától értetődő jogaikért: az egyenlő bánásmódért és szabadságjogaikért” – mondta a védő, dr. Nikolaos Gazeas.

Gazeas, aki a Kölni Egyetemen büntetőjogot oktat, hozzátette: A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) által kimondott állandó stadiontilalom által ez a sportspecifikus igazságtalanság kielégítően meg lett büntetve. Ebben az esetben nincs szükség állami szankcióra. Ez által az adományozás által az egésznek szép happy endje lett.

A szöveget a Magyar LMBT Szövetség részére fordította Kristófy Mária.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin