Nagyvilág

A magyar propagandatörvényről is beszéltek Európa legnagyobb pride felvonulásán

 

Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, idén azonban ismét megtartották Európa és a világ egyik legnagyobb pride felvonulását. Az Orgullo Gay de Madrid, vagyis röviden a MADO rendszerint kétmillió látogatót vonz, köztük több százezer külföldi turistát – méretével a kontinensen az első, de világviszonylatban is a második helyen áll a San Francisco Pride mögött.

Idén a járványhelyzet miatt a biztonság kedvéért mindössze 25 ezer főben maximalizálták a résztvevők számát, kötelező maszkviselést írtak elő, és a Reuters tudósítása szerint sokan főleg szivárványos maszkban vonultak fel a spanyol főváros utcáin. A 2020 márciusában bevezetett korlátozásokat és lezárásokat követően július 3-án ez volt a legnagyobb tömegrendezvény az országban.

 

fotó: Mado Madrid Orgullo

 

A szervezők a magyar kormány által elfogadott, orosz mintára készült homofób propagandatörvény elleni tiltakozásul egy magyar vendéget is hívtak. A sokáig Madridban és Barcelonában élt Erdei Zsoltot, a Humen ügyvezetőjét kérték, hogy egy nagy méterű magyar zászlót is vigyen magával – ezzel állították a menet elejére, és a színpadra is a magyar zászlóval lépett fel beszédet mondani.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zsolt Jordi Erdei (@ezsoltee)

 

A magyar zászló kérdése kisebb belpolitikai csetepatét okozott: miközben a szervezők szerették volna kifejezni szolidaritásukat a magyar LMBTQ közösséggel, addig a jobboldali madridi városvezetés, a jelenleg ellenzékben lévő Néppárt ellenezte a zászló megjelenését. A szervezők az utolsó pillanatban döntöttek úgy, hogy kitartanak a magyar zászló mellett. A színpadon Erdei Zsolt arról beszélt, hogy hiába erőltette át a magyar kormány a kirekesztő törvénycsomagot, a magyarok többsége nem homofób:

 

Tudjátok, hogy miért vagyok itt? A magyarok többsége elfogadja az LMBTQ embereket, de a kormányunk most egy új törvénnyel megtiltja a melegek és a transzneműek ábrázolását mindenhol – a médiában és az oktatási intézményekben is – a 18 éven aluliak számára. A kormány szerint káros, ha egy gyerek két férfit vagy két nőt együtt lát, vagy ha egy transz embert lát. A kormány szerint mi károsak vagyunk a magyar gyerekekre. Soha nem értettem, mire gondolnak, mert én csak megfogom a szerelmem kezét az utcán, adok neki egy puszit, ha találkozunk, és a fejemet a vállára hajtom a metróban, ha fáradt vagyok. Miért rossz ez?

Ma itt Madridban a pride-ot ünnepeljük. Július végén Budapesten fogunk demonstrálni. Itt is van pride, és Budapesten is lesz pride, de az más, mint itt. Mi nem ünnepelhetünk, mi tüntetni fogunk, és azt követeljük, hogy valóban egyenlőek legyünk, és ne azt mondják ránk, hogy a létezésünkkel az LMBTQ életstílust reklámozzuk. Szeretném, ha egyszer a magyarok többsége a pride-ot egy olyan ünnepnek és partinak tekinthetné, amin mindenki részt vehet, hogy a szabadságot és az egyenlőséget ünnepelje, mint itt, Madridban.

Hadd mondjak még valamit! A magyarok nem homofóbok. Ha Budapestre jöttök, a városban, az éttermekben, a szállodákban, mindenhol szívesen látnak titeket. És tudjátok, hogyan segíthettek nekünk? Azzal, hogy július 24-én eljöttök Budapestre, hogy együtt sétáljunk a 26. Budapest Pride-on, hogy együtt ünnepeljük veletek az egyenlőséget és a szabadságot.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zsolt Jordi Erdei (@ezsoltee)

 

Az idei Madrid Pride kapcsán az Euronews magyar kiadása is készített videós beszámolót:

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb