Nagyvilág

A magyar és a lengyel kormányzati homofóbia ellen tiltakoznak Bécsben

Ewa Ernst-Dziedzic, az osztrák parlament képviselője / fotó: Facebook

 

Péntek délután kezdődött a bécsi lengyel kulturális intézet előtt az a tiltakozó akció, amely a lengyel és a magyar kormányzati homofóbiára hívja fel a figyelmet. A felállított installációkat később a magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum elé is kihelyezik.

A figyelemfelhívó, fényképes virrasztást Ewa Ernst-Dziedzic, az osztrák parlament képviselője kezdeményezte. A kihelyezett installációkon mintegy 30 LMBTQ aktivista fotója látható, felettük pedig Ausztria, Magyarország és Lengyelország alkotmányainak azon részei olvashatók, amelyek hangsúlyozzák az emberek egyenlőségét.

A lengyel gyökerekkel bíró Ewa Ernst-Dziedzic az osztrák kormánykoalíció pártjának, az Osztrák Zöld Pártnak (Die Grünen) parlamenti képviselője, valamint a párt külpolitikai, emberi jogi és LMBTQ-jogi szóvivője. A politikust az Austria Presse Agentur (APA) osztrák hírügynökség idézi:

„Továbbra is fel fogom hívni a figyelmet az LMBTIQ-jogok elleni elviselhetetlen támadásokra Lengyelországban és Magyarországon. Szolidaritásom a helyi közösségeknek és az aktivistáknak szól, akik fáradhatatlanul dolgoznak az emberi jogokért, a sokszínűségért, és a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és interszexuális emberek láthatóságáért.

A fényképes virrasztás a szolidaritás jele a lengyel és a magyar LMBTQ közösségekkel. Világos szavakra van szükség nemzetközi szinten és akár uniós tagállamok elleni szankciókra is, ahol lábbal tiporják a kisebbségek jogait. Az emberi- és LMBTQ-jogokról való lemondás nem opció.”

 

 

A tiltakozó megmozduláson az osztrák kormány kulturális ügyekért felelős államtitkára, a Zöldek nyíltan leszbikus politikusa, Ulrike Lunacek is részt vett. (Az Európai Parlament volt alelnökével 2018-ban készített nagyinterjúnkat itt olvashatjátok.)
A péntek délután 16 órától kezdődő virrasztás a járványhelyzetben érvényes kijárási korlátozások miatt nem lehet folyamatos, ezért is döntöttek a fényképes installációk mellett. A cél az, hogy mind a járókelőket, mind pedig a magyar és lengyel kulturális intézetekbe belépőket emlékeztessék a kormányzati homofóbiára.

 

 

Befagyasztanák az uniós forrásokat a magyar homofóbia miatt

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb