Itthon

A magyar állami homofóbián felháborodni „hülyeség”

fotó: Facebook

 

„Az ombudsmannak széles hatásköre van, de hülyeségekkel nehezen tud foglalkozni” – intézte el csípőből Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón, hogy nyolc civil szervezet az ombudsmanhoz fordult. Annak kapcsán írtak az országgyűlési biztosnak, hogy a Meseország Mindenkié című könyv körül kirobbant vita homofób állami gyűlöletkeltéssé alakult.

Amikor ugyanis megjelent a kötet, az egész országban téma lett Dúró Dóra sajátos performansza, aki sajtótájékoztatóján ledarált egy példányt. A reflektorfénybe került könyv kapcsán sokan megszólaltak, maga Gulyás szerint bűncselekmény lehet a könyv óvodai terjesztése, de Orbán Viktor miniszterelnök is érintette a témát szokásos rádióinterjújában.

„Az Európai Uniós ügyek is szövevényesek, na de ezek a viták, amelyek a homoszexualitás megítéléséhez kapcsolódnak, azok még szövevényesebbek. Egy egész műsor sem lenne erre elegendő, nem hogy egy-két perc. A lényeget illetően azt szeretném rögzíteni, hogy Magyarországon vannak jogszabályok, amelyek a homoszexualitásra vonatkoznak. Ennek az alapját egy rendkívül toleráns és türelmes megközelítés adja… tehát a magyarok türelmesek ezzel a jelenséggel szemben. Sőt, a magyarok olyan türelmesek, hogy az ilyen típusú demonstratív provokációkat is – nem mondom, hogy szó nélkül, de – jól viseljük. Tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország. De van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni, és én ebben összegzem a véleményemet: Hagyják békén a gyerekeinket!”

 

A nyolc civil szervet szerint a kormányfő ezzel megerősítette a társadalom többségében meglévő, a szexuális kisebbségek ellen irányuló sztereotípiákat: azt sugallja, hogy a gyerekek egészséges fejlődését már az is veszélyezteti, ha tudomást szereznek a többségitől eltérő vonzalmak létezéséről. Annak hangoztatásával pedig, hogy „Magyarország türelmes a homoszexuálisokkal szemben”, az LMBTQI embereket kirekesztette a nemzetből.

A kormányinfón a Gulyás válaszán (ezen a linken visszanézhető, 37:24-től) minden bizonnyal elképedt újságíró visszakérdezett, hogy valóban hülyeségnek tartja-e a beadványt, erre pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszter így reagált:

„Hát lehet, hogy ez túl drámainak vagy radikálisnak hangzik, de egyszerűen mást gondolunk. Tehát a helyzet az az, hogy szerintem senkinek semmi köze nincs ahhoz, hogy ki hogyan éli a magánéletét. Senkinek semmi köze nincs ahhoz, hogy ki egyébként kivel milyen szexuális kapcsolatot folytat. De ahhoz viszont az államnak igenis van köze, hogy amikor a gyermekek ép és egészséges testi és lelki fejlődéséről beszélünk, akkor ezt egy családban képzeljük el, a gyermek pedig egyelőre férfi és nő kapcsolatából születhet csak, és az a szerencsés, hogyha mindenki családban tud felnőni. És ehhez tudunk mi hozzájárulni.”

 

A miniszter reagált még Ferenc pápa szavaira, aki az azonos nemű párok élettársi kapcsolata mellett állt ki nemrég. Gulyás Gergely szerint „szerencsére” a pápa nem jutott el addig a gondolkozásban, hogy házasságot is lehetne kötni, a bejegyezett élettársi kapcsolatot pedig „még a balliberális kormány” vezette be itthon az azonos nemű párok számára, a tíz éve hivatalban lévő keresztény-konzervatív kormány pedig ehhez nem nyúlt.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin