Hírek

A lett külügyminiszter bevallotta, hogy meleg

Alig pár héttel azután, hogy az észt parlament elfogadta az azonos neműek házasságat lehetővé tevő törvénytervezetet, a szomszédos balti állam, Lettország külügyminisztere, Edgars Rinkevics – aki egyébként az egyik legnépszerűbb lett politikus – csütörtökön a Twitterén jelentette be, hogy meleg.

A bejelentés

A váratlan bejelentés több szempontból is figyelemreméltó. Rinkevicsre különösen nagy figyelem hárul most, hogy országa két hónap múlva átveszi az EU soros elnökségét, kiállása példaértékű lehet az egész posztszovjet térségben és az azonos nemű kapcsolatok elfogadása és elismerése terén a Nyugattól elmaradó Kelet-Európában. Nyugat-Európa és az Egyesült Államok nyíltan meleg politikusai eddig is többször voltak kelet-európai államok vezetőinek célkeresztjében, a Belaruszt irányító rezsim vezetője, Alexandr Lukasenko például azzal válaszolt a nyíltan meleg német külügyminiszternek, Guido Westerwellének, mikor az kritizálta a belarusz emberi jogi helyzetet, hogy “jobb diktátornak lenni, mint melegnek.”

Edgars Rinkevics

Rinkevics a Lettországot kormányzó Egység párt tagja, és eddig nem beszélt a magánéletéről a sajtóban. 2011 óta külügyminisztere a kétmilliós országnak, ahol 2005-ben az alkotmányban tiltották meg az azonos neműek házasságát. Az országban nagyon kevés meleg nő és férfi meri felvállalni szexuális identitását. A külügyminiszer bejelentése egy nappal azután jött, hogy nyilvánossá vált: tagja lesz az új lett kormánynak is.

Forrás: 444

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb