Lifestyle

A leszbikus* nők java elégedtlen a róluk alkotott képpel

Az UM media legutóbbi felmérése szerint a megkérdezett queer nők több mint 90%-a úgy gondolja, a filmekben és sorozatokban szerepeltetett nőkre túlságosan is ráhúzzák a leszbikusok sztereotípiát.

Összesen 500 queer nő vett részt a kutatásban, melyben elmondhatták, miért csalódtak képernyőn látott társaik ábrázolásában. Legtöbbjük a filmek és sorozatok karaktereit sértőnek és sztereotípnak találta – írja a Pink News.

 

 

A válaszadók 82%-a gondolja úgy, hogy gyakran találkozik azzal a sablonos párosítással, amikor két nő kapcsolatában egyikük megkapta a nemi identitásának megfelelő karakterisztikákat, míg párja inkább a férfiakét. Emellett 75%-uk gondolja zavarónak, amikor queer nőket egy mára sztereotipíp kinézettel, azaz rövid, éppenséggel felzselézett hajjal ábrázolnak, és 74%-uk szerint a média előtérbe helyezi a kemény és férfias queer nőket.

Az is kiderült az eredményekből, hogy a résztvevők egyenesen sértőnek tartják, amikor férfigyűlölő leszbikusokat látnak vissza a televízió képernyőjéről, és 57%-uk kifogásolja azt a történeti szálat, melyben leszbikusok a férfiakkal való rossz tapasztalataik miatt döntenek úgy, hogy ezentúl a nők társaságát keresik.

Ezek után nem meglepő, hogy a válaszadók több mint  fele szeretne kiegyensúlyozottabb reprezentációval találkozni, és úgy gondolják, a média azért nem akarja őket valósághűen ábrázolni, mert azzal nem passzolnának a tömegpiac igényeihez. Arról nem is beszélve, hogy véleményük szerint a queer férfiakat szélesebb skála mentén reprezentálják a filmekben és sorozatokban is.

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb