Nagyvilág

A lengyelek többsége támogatja az azonos nemű párok házasságát

 

A lengyel kormánypárt több éve durva homofób kampányt folytat – ennek tudatában érdemes nézni azt a friss felmérést, amiből kiderül, hogy semmire sem mentek vele.

Az Európai Uniónak csak hat olyan tagállama van – ezek egyike Lengyelország -, ahol az azonos nemű párok nem köthetik össze az életüket hivatalosan házasság vagy bejegyzett élettársi kapcsolat formájában. Pedig a lengyelek többsége támogató, ez derül ki a lengyel parlament épületében publikált reprezentatív felmérés eredményeiből, számol be róla a Wyborcza napilap.

“- A lengyelek körében az LMBTQ családok iránti elfogadás szintje sokkal nagyobb, mint amilyennek látszik. Amire szükségünk van, az az oktatás, nem pedig a bűnbakképzés” – mondta Hubert Sobecki, a Miłość Nie Wyklucza (A szeretet nem kirekesztő) nevű egyesület képviselője december 14-én. Nem volt véletlen a helyszínválasztás az eredmények publikálásához: a lengyel parlament a Jog és Igazságosság párt hatalomra kerülése óta eltelt hat év alatt egyetlen olyan jogszabályt sem fogadott el, amely segítené a nem heteronormatív személyek életét. Nem történt meg az élettársi kapcsolat bevezetése és a gyűlölet-bűncselekmények körét sem terjesztették ki az LMBTQ emberek ellen elkövetett erőszakos támadásokra.

A kormánypártok évek óta keresztes háborút vívnak az “LMBTQ ideológia” ellen (ezt próbálja itthon lemásolni a Fidesz), a parlament előtt van a pride felvonulásokat betiltó törvénytervezet, az oktatási miniszter szerint a melegek nem egyenlőek “a normális emberekkel”, a kormánypárti politikusok a nácizmushoz hasonlítják a szivárványzászlót, több mint száz önkormányzat “LMBTQ-mentes övezetként” határozta meg magát, és rendre azzal vádolják az azonos nemű párokat, hogy csak azért akarnak gyerekeket örökbe fogadni, hogy molesztálják azokat. A “szivárványos veszély” állandó téma a belpolitikában, ahol simán előfordul, hogy szivárványos dildókkal riogat egy képviselő a parlamentben az LMBTQ terroristák ellen. Az országban hittanóra anyaga lehet, hogy az elektrosokk gyógyítja a homoszexualitást, a lengyel rendőröknek pedig azt tanítják, hogy a melegek a társadalom kóros elváltozásai.

Ezek után kiderül, hogy a lengyelek nem vevők a kormányzati propagandára, és a mélyen katolikus országban a többség támogatja az azonos nemű párok házasságát. A megkérdezettek 56%-a úgy véli, hogy az azonos nemű pároknak lehetővé kellene tenni a házasságkötést, hogy így biztosítsák a gyermekeik biztonságát (például hogy ne kelljen a gyermeket nevelőszülőkhöz küldeni abban az esetben, ha a biológiai szülő meghal). És bár a legtöbb támogató a demokratikus ellenzék szavazói közül kerül ki, érdekes módon a kormányzó jobboldali koalíciót támogató szavazók 37%-a és a szélsőjobboldali szavazók 33%-a is támogatja az egyenlő házasságot.

A válaszadók 65%-a egyetért azzal, hogy amennyiben a biológiai szülő egy azonos nemű partnerrel neveli a gyermekét, az megfelel a család fogalmának. De a többség, 59 százalék azt is családnak tartja, ha két azonos nemű, párkapcsolatban élő személy nevel közösen örökbefogadott gyermeket, és 58 százalék szintén egyetért azzal, hogy egy pár akkor is családnak számít, ha nincs gyermeke.

Ezek az arányok különösen annak tudatában beszédesek, hogy az azonos nemű párok gyermekvállalásával évek óta riogatnak mind a jobboldali politikusok, mind a katolikus egyház, és felelőtlenül rágalmazzák a Lengyelországban élő szivárványcsaládokat. Zbigniew Ziobro igazságügy miniszter idén bejelentette, hogy törvényjavaslatot nyújt be, amely megtiltaná az azonos nemű párok számára az örökbefogadását, természetesen szigorúan “gyermekvédelmi” okokból.

Mindezt úgy, hogy az örökbefogadásról soha nem volt társadalmi vita, a kormánypártok a meglévő tudatlanságot használják ki, erről beszélt Ola Kaczorek, a Miłość Nie Wyklucza szervezet munkatársa. Felmérésük szerint a lengyelek közel harmada semmit sem tud a szivárványcsaládokról, míg további 18% szerint nem is léteznek olyan azonos nemű lengyel párok, akik gyermekeket nevelnek.

Pedig Lengyelországban ma 50 000 gyermek él szivárványcsaládokban, erről beszélt Hanna Gill-Piątek, a PL2050 nevű párt parlamenti képviselője, ahogy ezt a Lengyel Tudományos Akadémia által végzett kutatás is megerősítette.

A válaszadók 77 százaléka úgy véli, hogy az ilyen családokban nevelkedő gyermekek ki vannak téve mások gúnyolódásának, és a társadalomnak meg kellene védenie az ilyen gyermekeket a zaklatástól. Ezt a nézetet a konzervatív szavazók 70%-a is osztja. Ezzel kapcsolatban Anna Maria Żukowska parlamenti képviselő így nyilatkozott:

“- Amikor az azonos nemű szülők átlépik a lengyel határt, nem válnak hirtelen gyermektelenné, és amikor egy azonos nemű pár által nevelt gyermek átlépi a lengyel határt, nem válik árvává. Itt az ideje, hogy garantáljuk a gyermekek és az LMBTQ családok jogait egész Európában és egész Lengyelországban. Ki kell jelentenünk világosan: Védjük meg a gyermekeket!”

 

 

Lengyel, magyar – két jó barát, tartja a mondás. Egy jó ideje pedig sortársak is vagyunk, az állami homofóbia Lengyelországban is tombol, igaz, ott magasabb fokozaton, mint itthon. A lengyel LMBT aktivizmus egyik legfontosabb arcával, Bart Staszewskivel a lengyel homofób kormányról, az LMBT-mentes zónák feletti harcról, a támogató társadalomról, az Európai Unióról, valamint a magyar és lengyel vezetők közti toxikus kapcsolatról beszélgettünk.

 

„Jobban kellene figyelnünk egymásra, mert ugyanolyan problémákkal és ugyanolyan autoriter kormányokkal küzdünk”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb