Kultúra

A lengyel történelemtől a japán animéken át a magyar jelenig

 

A vírushelyzet miatt idén nem a szokásos módon, hanem online formában zajlik a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek történetét bemutató programsorozat, a 9. LMBT Történeti Hónap.

A kényszerből az internetre költözött, március 11-ig zajló online események megteremtik annak lehetőségét, hogy országszerte bárki részt vehessen az érdekesebbnél érdekesebb programokon. Ezekből ajánlunk most ötöt.

A némafilmek korában, valamint a harmincas-hatvanas években a meleg(gyanús) karakterek egyik tipikus formája volt az ún. sissy, vagyis a nőies férfi, a meleg bohóc alakja. Melyek ezen karaktertípus legjellegzetesebb alakjai a filmtörténetben? És hogyan vannak jelen mind a mai napig a filmek világában a sissy karakterek „utódai”? Ezt mutatja be Hanzli Péter (Háttér Archívum) filmrészletekkel illusztrált előadása Sissy és utódai címmel feburár 18-án.

 

Our Betters (1933) / fotó: RKO Radio Pictures

 

Az elmúlt évtizedekben az Európai Bizottság több lépést is tett annak érdekében, hogy javuljon az LMBT emberek társadalmi befogadása, és ezzel az életminőségük is. Ezzel egy időben Magyarországon a korábbi jogok korlátozásával szembesülnek az LMBTQ+ közösségek tagjai. Ennek az összetett kérdésnek a munkaerőpiaci vetületeit tekinti át a Kerekasztal-beszélgetés az LMBTQ emberek munkahelyi nehézségeiről és diszkriminációjáról március 11-én, a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalmi Nem- és Kultúrakutató Központ szervezésében.

Évről évre növekszik a shounen ai (fiúszerelem) és shoujou ai (lányszerelem) mangák száma, és szinte évente jelennek meg ilyen tartalmú animék is. Hol húzódnak a műfaj kulturális gyökerei? Milyen történeteket mesélnek el? Milyen szerepekben jelennek meg LMBTQ szereplők más japán animékben? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a Szimpozion Egyesület szervezésében a “Kiss him, not me” – LMBTQ anime karakterek történetei című előadás keretein belül február 28-án.

 

Gravitation / fotó: Studio Deen

 

A jelen magyarországi helyzet a „gendervisszacsapás” történelmi jelenségeit idézi: a magyar melegmozgalom számos eredménye veszni látszik. Mit is kell megtennünk a jelenben, hogy a mozgalmi múlt társadalmi jövő lehessen? Erről szól a DebrecenPride szervezésében az Arccal hátrafelé – Múlt és jövő a „genderjelen”-ben című előadás február 26-án.

Hogyan kezdődött az LMBT mozgalom Lengyelországban? Milyen meghatározó események történtek a lengyel LMBT-közösség életében a nyolcvanas években? Mi volt az a Jácint-hadművelet és milyen hatása volt a közösség életére? Milyen pezsgés indult meg a kilencvenes években Lengyelországban? És melyek voltak a 2001-es varsói egyenlőség parádét követően a poszt-modern LMBT mozgalom fontosabb állomásai? A Tęcza nad Polską – Pillanatképek a lengyel LMBT mozgalom történetéből című beszélgetés keretében mindez kiderül február 28-án a CívisColors szervezésében.

A március 11-ig zajló programsorozat teljes kínálatát keressétek a 9. LMBT Történeti Hónap honlapján és Facebook-oldalán!

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb