Nagyvilág

A lengyel kormánypárt zöld utat adott a pride felvonulások betiltásának

LMBT egyenlőségi felvonulás 2021. október 2-án a lengyelországi Wroclawban / fotó: Lena Ivanova

 

A lengyel parlament a kormánypárti képviselők támogatásával péntek délután megszavazta, hogy a civilek által benyújtott „Stop LMBT” nevű törvényjavaslat hivatalosan is a Szejm elé kerüljön. Ezzel a Jog és Igazságosság zöld utat adott a pride felvonulások betiltásának.

 

 

Ahogy arról a német közszolgálati Deutsche Welle beszámol, a többek között a pride felvonulások betiltásáról is szóló törvényjavaslatot benyújtó Krzysztof Kasprzak szerint „az LMBTQ-jogi mozgalom a totalitarizmus egyik formája, amely a természetes rend megdöntésére és a terror bevezetésére törekszik.” Kasprzak a csütörtöki parlamenti ülésen a nácikhoz és a pedofilokhoz hasonlította az LMBTQ embereket, és szerinte a pride menetek a nácik felvonulásaihoz hasonlítanak. Felszólalását a parlament baloldali alelnöke, Wlodzimierz Czarzasty „a legundorítóbb beszédnek” nevezte, az alelnökhöz pedig a konzervatív és a baloldali frakciókból is sokan csatlakoztak. Mindannyian embertelennek és homofóbnak tartják a törvényjavaslatot, amely ráadásul sérti az alkotmányban garantált gyülekezési jogot.

Amíg csütörtökön a Szejm ülésezett, több százan vonultak a lengyel parlament épülete elé, hogy tiltakozzanak a törvényjavaslat ellen. Ez módosítaná a gyülekezési szabadsághoz való jogot, és garantáltan újabb konfliktusba sodorná Lengyelországot az Európai Unióval, amely már most is aggódik az ország igazságszolgáltatási függetlensége miatt, valamint a lengyel alkotmánybíróság azon döntése miatt, amely szerint a lengyel jog az uniós jog felett áll.

A gyülekezési jog módosítása kimondja, hogy a jövőben a nyilvános gyűléseken nem lehet „megkérdőjelezni a házasságot mint egy nő és egy férfi közötti kapcsolatot”, illetve „propagálni a házasság kiterjesztését az azonos nemű személyekre”. Az olyan demonstrációkat, mint például a pride felvonulások, betiltanák, mert azok „a heteroszexuálistól eltérő szexuális irányultságot népszerűsítik.”

A „Stop LMBT” nevű törvényjavaslat ezeken túl is tiltana minden olyan rendezvényt, amely

– kiáll az azonos nemű párok élettársi kapcsolata mellett,
– támogatja az azonos nemű párok élettársi kapcsolatának törvényi elfogadását,
– támogatja az örökbefogadást az azonos nemű párok esetében,
– a heteroszexuálison kívül bármilyen más szexuális orientációt reklámoz vagy támogat,
– a biológiailag meghatározottól teljesen független nemet reklámoz vagy támogat.

A törvényjavaslat egyébként – a magyar „gyermekvédelmi törvényhez” hasonlóan – szándékosan összemossa az LMBT-jogok kérdését a pedofíliával.

A lengyel parlament alsóházának elnöke idén januárban egyszer már elutasította, hogy tárgyalásba vegyék a „Stop LMBT” törvénytervezetet. Elżbieta Witek döntését a legfelsőbb bíróságon támadta meg a benyújtó Élet és család alapítvány, ám kifutottak a fellebbezési határidőből. Emiatt újra össze kellett gyűjteniük a szükséges legalább százezer aláírást. A hírhedt abortuszellenes és homofób aktivista, Kaja Godek szervezete második nekifutásra ismét összegyűjtött 140 ezer támogató aláírást a közel 38 milliós országban – hogy mennyire szélsőséges a tervezet, azt jól jelzi, hogy a lengyel főpap, a katolikus püspöki konferencia elnöki tisztét betöltő Stanislaw Gadecki érsek körlevélben tiltotta meg a templomok területén Godek aláírásgyűjtését.

Ahhoz, hogy egy ilyen népi kezdeményezés a parlament elé kerüljön, legalább 100 ezer aláírást kell összegyűjteni.
A kormánypárti képviselők megtagadhatták volna a kezdeményezés tárgyalásba vételét, de a Jog és Igazságosság inkább úgy döntött, zöld utat adnak a törvényjavaslatnak.

 

 

Letagadta a lengyel elnök az LMBT-mentes zónák létezését

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin