Nagyvilág

A lengyel főpap megtiltotta a melegellenes aláírásgyűjtést a templomokban

fotó: East News

 

Aláírásgyűjtésbe kezdett a hírhedt LMBTQ-ellenes lengyel aktivista, Kaja Godek. A „Stop LGBT” nevű kezdeményezés betiltatná az országban a pride felvonulásokat, és reményeik szerint törvény tiltaná a lehetőséget is, hogy az azonos nemű párok a jövőben akár házasságot, akár hivatalos élettársi kapcsolatot létesíthessenek.

Godeknek nem ez az első akciója, 2013-2015 között például 830 ezer aláírást gyűjtött az abortusz betiltására. Egy 2018-as interjúban a homoszexualitást a perverzió egyik fajtájának nevezte, amiért később be is perelték. Az „Élet és család” nevű alapítványának a csatornáját tavaly augusztusban letiltotta a YouTube, mert gyűlöletkeltő tartalmaik más embercsoportok elleni erőszakra buzdított.

Godek a mostani aláírásgyűjtéshez kérte a katolikus egyház vezetőinek támogatását is. A lengyel Katolikus Hírügynökség szerint azonban a katolikus püspöki konferencia elnöke, Stanislaw Gadecki váratlanul körlevélben tiltotta meg Godek aláírásgyűjtését.

„A Kaja Godek által jegyzett, Stop LGBT nevű kezdeményezés aláírásgyűjtési kampányával kapcsolatban arról tájékoztatjuk önöket, hogy Stanislaw Gadecki érsek úr nem járul hozzá ahhoz, hogy azt a poznańi érsekség egyházi területén reklámozzák és végezzék”

– áll a plébániákat vezető papoknak kiküldött levélben. Sajtóértesülések szerint Gadeckivel ellentétben az északkelet-lengyelországi Bialystok érseke, Tadeusz Wojda viszont engedélyezte az aláírásgyűjtést a hozzá tartozó plébániákon.

A „Stop LGBT” kezdeményezéssel a szervezők a köztereket szeretnék „megtisztítani a szivárványos propagandától”. Legalább százezer aláírás szükséges ahhoz, hogy a beadványukkal köteles legyen a parlament is foglalkozni. Az aláírásgyűjtés azért fontos, mert Lengyelországban az állampolgárok nem kezdeményezhetnek népszavazást.

A lengyel püspökök szeptember elején hangsúlyozták, hogy kötelességük tiszteletben tartani a melegek, a biszexuálisok és a transzneműek emberi méltóságát. A püspöki konferencia 27 oldalon közzétett álláspontja elítél mindenféle erőszakot és agressziót ezekkel az emberekkel szemben. Ezzel egy időben felszólalnak minden olyan viselkedés ellen, amely ellentmond a „természetes szexuális irányultságnak”, és támogatják az érintettek átnevelő terápiáját is.

Fun fact: Stanislaw Gadecki érsekkel egyébként évek óta szívesen példálózik a magyar kormánypárti média, így érdekes lesz látni, hogy erről a lépéséről is tudósítanak-e majd.

 

 

Ferenc pápa szerint az LMBTQ gyerekeket is ugyanúgy kell szeretni

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés