Hírek

A lengyel elnök támogatja a “homoszexuális propaganda” betiltását

November 10-én a Nasz Dziennik (Napunk) újságnak adott interjút Andzerj Duda, Lengyelország köztársasági elnöke. A konzervatív politikus sok más mellett kitért az LMBTQ közösséghez és az úgynevezett “homoszexuális propagandához” fűződő érzéseire is.

Véleményem szerint ez az a típusú propaganda, amelynek az iskolákban semmi helye és amelyet következetesen ellenezni kell. Amennyiben erről egy jól megfogalmazott törvény születne, úgy nem zárnám ki , hogy komolyan fontolóra vegyem az aláírását” – nyilatkozta Duda, aki 2015 augusztusa óta tölti be hivatalát.

 

Andzerj Duda

 

Az úgynevezett “propaganda”, amelyre Duda utal két, az elmúlt évben lezajlott két eseménnyel kapcsolatos.

Egyrészt október 26-án a lengyel kormány világos tiltása ellenére számos állami oktatási intézményben a diákok Szivárvány Napot tartottak, amelynek keretében a szivárványszínű ruhában ültek iskolapadba – így hívva fel a figyelmet a lengyel LMBTQ közösség hiányos láthatóságára.

Másrészt a Lengyel Cserkésszövetség (a cserkészmozgalom egy önkéntes, politikamentes ifjúságnevelő mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint felekezettől függetlenül) májusban nyíltan kiállt az LMBTQ közösség mellett.

A méltóság és emberi érték független a szexuális orientációtól, cserkészként kötelességünk tisztelni a homo- és biszexuálisokat. És azokat, akik homo- vagy biszexuálisként mozgalmunkban szolgálnak. Elutasítjuk a gyűlöletet és megvetést velük szemben, hiszen feladatunk mindenkiben a jószomszédot látni” – a szervezet által kiadott, imént idézett nyilatkozat saját elmondása szerint sértette a római katolikus vallású elnök hitét.

A lengyel LMBTQ közösség számos tagja fél tőle, hogy Lengyelország ezekkel a gondolatokkal, amelyeket maga a köztársasági elnök sem zár ki, hamarosan Oroszország útjára léphet, ahol 2013 óta tiltja az úgynevezett homoszexuális propaganda ellenes törvény az LMBTQ közösség pozitív fényben való feltüntetését.

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés