Hírek

A lengyel elnök támogatja a “homoszexuális propaganda” betiltását

November 10-én a Nasz Dziennik (Napunk) újságnak adott interjút Andzerj Duda, Lengyelország köztársasági elnöke. A konzervatív politikus sok más mellett kitért az LMBTQ közösséghez és az úgynevezett “homoszexuális propagandához” fűződő érzéseire is.

Véleményem szerint ez az a típusú propaganda, amelynek az iskolákban semmi helye és amelyet következetesen ellenezni kell. Amennyiben erről egy jól megfogalmazott törvény születne, úgy nem zárnám ki , hogy komolyan fontolóra vegyem az aláírását” – nyilatkozta Duda, aki 2015 augusztusa óta tölti be hivatalát.

 

Andzerj Duda

 

Az úgynevezett “propaganda”, amelyre Duda utal két, az elmúlt évben lezajlott két eseménnyel kapcsolatos.

Egyrészt október 26-án a lengyel kormány világos tiltása ellenére számos állami oktatási intézményben a diákok Szivárvány Napot tartottak, amelynek keretében a szivárványszínű ruhában ültek iskolapadba – így hívva fel a figyelmet a lengyel LMBTQ közösség hiányos láthatóságára.

Másrészt a Lengyel Cserkésszövetség (a cserkészmozgalom egy önkéntes, politikamentes ifjúságnevelő mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint felekezettől függetlenül) májusban nyíltan kiállt az LMBTQ közösség mellett.

A méltóság és emberi érték független a szexuális orientációtól, cserkészként kötelességünk tisztelni a homo- és biszexuálisokat. És azokat, akik homo- vagy biszexuálisként mozgalmunkban szolgálnak. Elutasítjuk a gyűlöletet és megvetést velük szemben, hiszen feladatunk mindenkiben a jószomszédot látni” – a szervezet által kiadott, imént idézett nyilatkozat saját elmondása szerint sértette a római katolikus vallású elnök hitét.

A lengyel LMBTQ közösség számos tagja fél tőle, hogy Lengyelország ezekkel a gondolatokkal, amelyeket maga a köztársasági elnök sem zár ki, hamarosan Oroszország útjára léphet, ahol 2013 óta tiltja az úgynevezett homoszexuális propaganda ellenes törvény az LMBTQ közösség pozitív fényben való feltüntetését.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb