Hírek

A lengyel elnök szerint ő nem homofób, mert szokott melegeket vendégül látni

Lengyelország jobboldali elnöke, Andrzej Duda LMBTQ-ellenes lépéseiről is ismert. Most mégis azt mondja, komolyan megfontolná egy olyan törvény aláírását, ami az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát rendezné.

A Notes From Poland cikke alapján Andrzej Duda támogatni tudná, ha a „nem hivatalos” kapcsolatban lévő párok is élhetnének azokkal a jogokkal, amelyekkel a házaspárok – mint például a partnerük orvosi információihoz való hozzáférés, amikor kórházban vannak. Duda azt is mondta, hogy ő egyáltalán nem homofób, mert néha melegek látogatják meg az elnöki rezidenciájában.

 

Andrzej Duda

 

„Biztosíthatom önöket, hogy az elnöki rezidencián gyakran látogatnak meg olyan emberek, akiknek eltér a szexuális orientációja az enyémtől. Számomra ez egyáltalán nem probléma.”

A lengyel LMBTQ-közösséget nem igazán győzték meg a szavai, és sokan azt mondják, az elnök csupán azért hívta fel a figyelmet az azonos nemű párok élettársi kapcsolatára, hogy szimpátiát nyerjen az idei évi elnökválasztás előtt.

„Nekünk a tettek számítanak, nem a szavak. Érdemes emlékeznünk arra, hogy az elnök jogosult törvényjavaslatok tételére. Használta-e korábban Andrzej Duda a jogait, és benyújtott-e bármiféle törvényjavaslatot az élettársi kapcsolatokat illetően? Nem. Elnök úr, mi nem hiszünk magának!”

– nyilatkozta egy lengyel jogvédő szervezet, a Campaign Against Homophobia szóvivője.

A szervezet arra is szeretné emlékeztetni az embereket, hogy 2015-ben Duda megvétózott egy olyan törvényjavaslatot, amely segítette volna a transzneműeket abban, hogy Lengyelországban hivatalosan is saját nemükhöz méltón éljenek. A törvényjavaslat engedélyezte volna, hogy az érintettek legálisan megerősíthessék a nemüket.

A Campaign Against Homophobia hozzátette, hogy az LMBTQ-közösség egyik tagja sem fog Dudára szavazni az elnökválasztáson. Már csak azért is furcsának tartják hirtelen döntését, mivel 2019-ben még egy olyan törvényt fontolgatott, amellyel betiltották volna az „LMBTQ-propagandát” az iskolákban.

„Úgy vélem, az ilyesfajta propagandának nincsen helye az iskolákban, ezeket következetesen ellenezni kellene” – nyilatkozta az elnök 2018-ban.

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés