LifestyleUtazás

A legmenőbb szomszéd, Bécs

Bár szinte szó szerint a szomszédba ugrunk át, Bécsben mégis egy teljesen új, merően más világ vár ránk. Jó adagnyi elegancia, a dualizmusból visszamaradt előkelő báj, és persze a modernitás keveréke izgalmas világvárossá varázsolja Ausztria fővárosát.

 

 

Először is: ha Bécs, akkor vásárlás! Mi jutna először eszünkbe az osztrák fővárosról, ha nem a Mariahilfer Strasse, a város leghosszabb és legismertebb bevásárlóútja? Ha itt nem tudjuk felturbózni a ruhatárunkat, akkor sehol. Ha a könyvek szerelmesei vagyunk, mindenképpen látogassuk meg a Löwenherz könyvesboltot, amely óriási választékkal büszkélkedhet meleg és leszbikus irodalomból.

Ne felejtsük el Bécs gazdag kulturális arcát sem: a Mozarthaus, a Szecessziós ház, a Leopold Museum, a KunstHausWien és a Mumok tökéletesen mutathatják meg azt, hogy Ausztria miért is volt mindig az európai kultúra egyik központja.

 

 

És mi esne jobban a shopping és a kultúra után, ha nem egy kávé? Bécs sétálóutcáin járva mindenképpen térjünk be egy melanzsra a Naschmarktba, a város leghíresebb melegbarát kávéházába, ha pedig édességre vágyunk, irány a Hotel Sacher, ahol megkóstolhatjuk az eredeti, titkos receptből készült Sacher tortát. Kihagyhatatlan!

Bécs egyik jellegzetessége, hogy a Habsburg-család története erőteljesen meghatározza a város mai képét és látnivalóit. Az uralkodócsalád egykori lakóhelye, a Schönbrunn-palota és kertje kötelező látnivaló a romantikus lelkek számára. Ha pedig már itt vagyunk, szánjunk időt a Schönbrunn Zoo-ra, a világ egyetlen fennmaradt barokk állatkertjére. Látogassunk el a Habsburgok egykori vadászterületére, a Praterbe is. Persze ma már nem vadászni. Sokkal inkább szórakozni! Itt van ugyanis Európa egyik leghíresebb vidámparkja, amire nyugodt szívvel szánjunk rá egy egész napot.

Megéri körbejárni a barokk Belvedere-palotát, a melegként ismert Savoyai Jenő hadvezér egykori rezidenciáját, ahol nemcsak Klimt A csók című világhírű festményét csodálhatjuk meg, de elképesztő kilátás nyílik a városra és annak olyan ikonikus épületeire, mint a Nemzeti Opera, a Parlament, a Városháza és a Stephansdom.

 

 

Bécsben a meleg élet leginkább az ötödik és hatodik kerületben koncentrálódik, központja pedig a Rosa Lila Villa, amely immár 30 éve a melegjogok osztrák centruma. A Naschmarkton kívül fontos és népszerű melegbarát kávézó a Café Savoy, ahonnan következő állomásunk lehet a Kisss Bar, a Village, a Felixx, a Red Carpet vagy a Mango Bar, ahonnan továbbmehetünk táncolni a Why Notba, Bécs legnépszerűbb meleg klubjába. Persze vannak további opciók is. A popzene szerelmesei a Ken Clubban szórakozhatnak, a Kibbutz Klubban izraeli pop szól, az indie rockot és elektronikus zenét kedvelő közönség leginkább a queer:beatben eresztheti ki a gőzt. Apropó, gőz! Ha szaunázásra adnánk a fejünket, mindenképpen látogassuk meg a Kaiserbründlt, a melegszaunát, ahol egyszer Luziwuzit, Ferenc József meleg testvérét azért igazoltatták, mert fogdosott egy rendőrt. Kínos!

 

 

A legnagyobb LMBTQ rendezvény természetesen itt is a júniusban tartott pride, de jelentős mellette a kétévente megtartott Queer Filmfesztivá és a tavaszi Vienna Fetish Spring, illetve az őszi Vienna in Black rendezvények, melyek leginkább a fétis rajongóinak lehetnek izgalmasak.

 

 

2019-ben június 1. és 16. között pedig Bécs tartja a legendás EuroPride-ot, melynek gigászi felvonulását a Ringstrassén, a bécsi körúton rendezik meg 2019. június 15-én. Már idén jegyezzük fel a dátumot!

 

 

 

Kanicsár Ádám András
Instagram: @kanicsar

 

Fotók: WienTourismus/Peter Rigaud

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb