Kultúra

A legmelegebb ünnep? – Halloweeni filmajánló

A Halloween és az LMBTQ+ közösség története sokkal hosszabbra nyúlik vissza, mint azt elsőre gondolnánk. Sokan úgy is nevezik, mint a melegek karácsonya, hiszen végre egy ősi ünnep, amit egyik vallás sem sajátított ki, és ezen az estén aztán tényleg önmagad lehetsz. Halloween éjszakáján nincsenek keretek, nincsenek társadalmi elvárások, úgy öltözködhetsz, ahogy erősnek és szexinek érzed magad, és nem utolsósorban szabadnak, miközben nem néznek rád rossz szemmel. Ha idén azonban mégsem kerülnének elő a sminkek, a művér és a vámpírfogak, mi ezt a négy filmet ajánljuk egy hátborzongóan összebújós estéhez.

 

Rémálom az Elm utcában 2. – Freddy bosszúja (1985)

Habár meleg karaktereket keresve sem találnánk a filmben, viszont annál több bőrszerkót, fülledt férfi öltözőt és izzadt félmeztelen pasit, akik Freddy hegyes karmaiból próbálnak kiszabadulni. A film vegyes értékeléseket kapott, azonban mind a napi napig a LMBTQ+ közösség egyik kultikus klasszikusa.

 

B&B (2017)

A film Tom Bateman és Sean Baele főszereplésével mutat be egy meleg párt, akik egy pár napos kiruccanásra érkeznek egy hétvégi házba. A csavar a sztoriban, hogy az előző évben ugyanez a szállásadó már elutasította őket a bigott vallásos nézetei miatt, ők azonban nem adják fel, és tesznek még egy próbát. Nem árulunk el sokat, ha elmondjuk, a romantikus pihenés halálos fordulatot vesz…

 

Ördög bújt beléd (2009)

A moziban megbukott, mégis igazi rajongótáborral rendelkező filmről beszélünk, amiben Megan Fox karakterét, Jennifert, a népszerű gimis lányt megszállja egy női démon. Testi adottságait kihasználva sorra vadássza le a pasikat és falja fel őket. Egy csók is elcsattan a nagy vérengzés közepette, méghozzá közte és a legjobb barátnőjét alakító Amanda Seyfried között. A kettejük kapcsolatát átlengő szexuális vonzalom végig érezhető a filmben, és maga Megan írta le a karaktert egy interjúban úgy, hogy a főszereplő Jennifer egy ‘leszbikus kannibál pom-pom lány’.

 

Rocky Horror Picture Show (1975)

A végére hagytuk ezt a horror musicalt, amit talán be sem kell mutatni. Megannyi Halloween-bulin elevenedett már meg a ‘sweet transvestite’, akit Tim Curry alakít, méghozzá olyan briliánsan, hogy négy évtizeddel a premier után is az egyik legjobb musical film a kritikusok szerint, akik csodálatosan extravagánsnak írják le a klasszikust. A film megtekintése közben garantáltan mi is egy időhurokba kerülünk.

 

Bencsics Gábor Tamás

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb