Kultúra

A külső menő popsztárt idéz, pedig valójában klasszikus zenét játszik

 

A 27 éves Kim Dzsijong (Kim Ji-Yong) a nevét alaposan lerövidítve választott magának művésznevet. A dél-koreai születésű, de gyerekkorától Amerikában tanuló Ji (Dzsi) már tíz évesen, minden idők legfiatalabb versenyzőjeként megnyerte a New York-i Filharmonikusok fiatal művészek számára meghirdetett versenyét. A csodagyerekként induló zongoravirtuóz nevét ma már világszerte jól ismerik, a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönsége pedig abban a szerencsés helyzetben van, hogy idei nagy sikerű koncertje után 2020 áprilisában újra élőben hallhatja.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@jiy0ngkim által megosztott bejegyzés,

 

Elsősorban édesanyja hatására kezdett el zenével foglalkozni, aki énekelt és zenét oktatott. Egy alkalommal felfigyelt rá, hogy ötéves fia improvizál a zongorán, innen indult a különleges karrier. Bár már tíz évesen elérte a siker, a Google Talks keretében tartott előadásán elmesélte: 18 évesen vízválasztóhoz érkezett, mert kezdte magát cirkuszi látványosságnak érezni – mindenki a csodagyereket akarta látni. Szeretett fellépni, de semmiképp sem akarta korlátok közé szorítani magát.

Tíz évvel ezelőtt, a csodagyerek-korszakában, 17 éves korában tagja lett az Ensemble Ditto-nak: hat muzsikus, mind saját komolyzenei karrierrel, akik nyaranta összeálltak néhány nap és előadás erejéig. Leszámoltak azzal a tévhittel, hogy a komolyzene unalmas, és csak besavanyodott, koravén előadók művelik.

 

 

Koreában és Japánban elsöprő sikert arattak, ebben persze oroszlánrésze volt a stílusra nem jellemző körítésnek és reklámkampánynak is. Meg tudták szólítani a klasszikus zenét nem ismerő fiatalabb korosztályt, és bár a konkurencia azon élcelődött, hogy fellépéseiken a poszterek jobban fogynak a hölgyek körében, mint a CD-k, tehetségük előtt még legádázabb kritikusaik is fejet hajtottak. Hamar a helyi mainstream média szereplőivé váltak, sikítozó rajongók hada fogadta őket, és cameo szerepet kaptak szappanoperákban.

A nemzetközi hírnevet Beethoven Holdfény-szonátája, pontosabban az azt felhasználó reklám hozta el. A 2016-os Grammy-gálán levetített reklámnak köszönhetően valósággal ellopta show-t.

 

 

Ahogy azt egy interjúban elmesélte, rengeteg ajánlatot kapott a reklámot követően, de csak egyet fogadott el, a Warner Classics kiadóét, akiknél 2018 januárjában megjelentette első albumát. Debütáló lemezéhez Bach Goldberg-variációk című művét választotta, és már a pop-art borító is jól érzékeltette azt az irányt, amelyet előadóként képvisel. Szereti feszegetni a határait, és külsejében is meglehetősen extravagáns: tetoválásai és időnként hidrogénszőke haja láttán az elmúlt években sokak számára tűnhetett elsőre inkább távol-keleti modellnek vagy popsztárnak, mint klasszikus zenésznek.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

I AM NOT THE SAME . . #multimeanings #jisbach #ji #warnermusic #warnermusickorea #goldbergvariations #iamnotthesame

@ jiy0ngkim által megosztott bejegyzés,

 

„A klasszikus zene mindig velünk lesz. Nagyon modern világban élünk, és az a dolgunk, hogy megéljük a pillanatot, de egyúttal az is, hogy tiszteljük és őrizzük a hagyományt. Bár évszázadok választanak el minket, Bach ránk hagyta ezt a zenét, hogy segítségével egy mindannyiunknál nagyobb közös egységet teremthessünk. Bach zenéje megtanított rá, hogy képes legyek nyitottan gondolkodni, hogy soha ne felejtsem el mások helyébe képzelni magam, még akkor sem, ha az a valaki több mint 300 éve élt köztünk, és olyan zenét hagyott ránk, amely még most is képes megérinteni és összekötni az embereket.”

Fontos feladatának érzi, hogy megmutassa a fiatalabb generációknak is, milyen fantasztikus élményt tud nyújtani a klasszikus zene, ilyen adottságokkal pedig minden esélye megvan rá, hogy sikerrel is járjon. Szerinte ennek a számukra talán már ismeretlen univerzumnak a felfedezése nagyot változtathat sok fiatal világnézetén, és így a világot is jobbá teheti.

„Sokan kérdezik, hogy mire gondolok a színpadon játék közben. Tényleg nem tudom. Az idő ilyenkor megáll. Azt hiszem, tetszik a tény, hogy másfél órára megáll az idő. Nagyon különleges kapcsolatom van a zongorával, kicsit olyan, mintha házasok lennénk.”

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hannes ❤️ thanks for making my life in Boston gay

@ jiy0ngkim által megosztott bejegyzés,

 

A kivételes tehetségű zongoravirtuóz a budapesti zenerajongók nagy örömére 2020. április 13-án Beethoven kultikus zongoraműveivel tér vissza a Zeneakadémiára, így – az emlékezetes tévéreklám után – élőben is megtapasztalhatjuk, hogyan interpretálja például a magával ragadó Holdfény-szonátát.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin