Hírek

A koronavírus miatt elmaradhatnak az idei pride felvonulások

Európa-szerte nagy esélyt látnak rá, hogy az idei pride felvonulásokat a megszokottól eltérő időpontban szervezzék meg, vagy amennyiben a helyzet nem javul, akár a rendezvények elmaradására is sor kerülhet.

A hivatalos nemzetközi pride hónap júniusban kezdődik, és sokan úgy látják, hogy ha addigra nem sikerül megfékezni a koronavírus terjedését, több nagylétszámú rendezvényt el kell napolni, vagy a 2020-as évben le kell mondani. Az európai pride rendezvények szervezői a héten vettek részt egy online meetingen, hogy megvitassák terveiket – számol be róla a PinkNews.

 

 

„Elkerülhetetlen a rendezvények elnapolása, törlése vagy korlátozása. A koronavírus újfajta kihívást jelent minden kormánynak és szervezetnek, és ez alól a pride sem kivétel. […] Ironikus, hogy az elmúlt évtizedekben számtalan politikus, elnök, miniszterelnök, polgármester, püspök és más homofób ember tett meg mindent annak érdekében, hogy eltöröljék a pride felvonulásokat, és most a természetnek sikerült elérnie azt, amit nekik nem”

– nyilatkozta Kristine Garina, az Európai Pride Szervezők Szövetségének elnöke.

Az első elhalasztott esemény a skót transz pride, amely március 28-án lenne, de a koronavírus miatti félelem miatt a szervezőknek meg kellett hozniuk ezt a döntést.

„Felelőtlen döntés lenne a részünkről, ha figyelmen kívül hagynánk a vírus jelentette veszélyt és kockázatot (…) Nagyon csalódottak vagyunk, és sajnáljuk a kellemetlenséget, amelyet döntésünkkel okozunk”

– nyilatkozta az esemény szóvivője.

A közeljövőben Európában Spanyolország, Belgium és az Egyesült Királyság adna otthont pride felvonulásoknak, ám a legújabb fejlemények miatt kérdéses, vajon a szervezők miképpen döntenek. A London Pride, ami június végén esedékes, követi az Egészségügyi Világszervezet tanácsait, valamint a brit kormány döntéseit.

Azok pedig, akiknek pride felvonulása nyár végén, például augusztusban lesz, folytatják a szervezői munkát, reménykedve abban, hogy addigra megoldódik a helyzet, de természetesen ők is elsődleges információforrásként tekintenek az Egészségügyi Világszervezetre és országuk kormányára.

A Budapest Pride kapcsán Csikós Ádám Valentin szervezőtől az alábbi tájékoztatást kaptuk: “…egyelőre nincs változás a Pride hónapot illetően időpont tekintetében. Az biztos, hogy nem fog elmaradni a Fesztivál és Felvonulás, meg fogjuk tartani, ha muszájak vagyunk csúsztatni, akkor későbbi időpontban lesz. Folyamatosan figyeljük mi is az események alakulását, konzultálunk más országok LMBTQ szervezeteivel (részt vettünk és beszélgettünk egy webinaron 70 másik ország Pride szervezőivel erről), egy szorosabb együttműködés várható. Amint bármilyen változás lesz, kommunikálni fogunk róla.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb