Hírek

A koronavírus áldozata lett a meleg drámaíró Terrence McNally

81 éves korában elhunyt Terrence McNally nyíltan meleg dráma- és forgatókönyv író. A férfit egy floridai kórházban kezelték, halálát a koronavírus szövődményei okozták. A hírt férje közölte a sajtóval. A négyszeres Tony-díjas író magánéletében és darabjaiban egyaránt a homofóbia ellen küzdött és az AIDS-cel is rendszeresen foglalkozott. Korábban egyszer már legyőzte a tüdőrákot és krónikus obstruktív légúti betegségben szenvedett – írja a 24.

 

Terrence McNally és férje egy korábbi Tony-díjátadón

 

A hatvanéves karrierje alatt közel negyven darabot írt, és a legnagyobbak között tartották számon. McNally 1963-ban debütált a Brodway színpadán. “Szeretek nálam tehetségesebb és okosabb emberekkel dolgozni, akik kevesebb hibát vétenek, mint én, és akik rám szólnak, ha lusta vagyok. Sokan abbahagyják a tanulást az életükben, és ez a tragédiájuk” – nyilatkozta korábban.

Első darabját a Broadway-en, az And Things That Go Bump in the Nightot 24 évesen írta, és hamar lekerült a műsorról. Az akkori kritika perverznek és ízléstelennek titulálta a művet. 2019-ben életműdíjat kapott a Tony-gálán, és a színházi darabok mellett több musicalt, operát, illetve filmes és tévés forgatókönyvet is írt. Férjével, a szintén a Brodway világában mozgó Tom Kirdahy-vel 2003 óta voltak együtt.

 

Previous post

Egy szürke ingtől a kockás zakóig – Átváltozás Paksi Évivel

Next post

Nyálcsorgató – A meleg kertész