Itthon

A kormány újabb homofób népszavazási kérdéseit fogadta el a Kúria

A Fidesz öt homo- és transzfób népszavazási kérdéséből az elmúlt hetekben összesen hármat fogadott el a Kúria – azok után, hogy a Nemzeti Választási Bizottság mindegyiket jóváhagyta, a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt azonban megtámadta azokat a Kúrián.

Utóbbi csupán egyet utasított el, úgyhogy már csak egy kérdés maradt, ami döntésre vár: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”

Amit most elfogadtak:

  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozások nélkül mutassanak be?”

A nemi átalakító műtétekre vonatkozó kérdést korábban átengedte a Kúria. A parlament keddi döntése nyomán az is kiderült, hogy egy időben tarthatják meg a parlamenti választást és a kormány által kiírt népszavazást.

Orbán Viktor július 21-én jelentette be, hogy a kormány népszavazást kezdeményez öt, szerintük a gyermekek védelmét szolgáló, valójában homo- és transzfób, gyűlöletkeltő kérdésben. A Nemzeti Választi Bizottság által jóváhagyott, de megtámadott kérdések az alábbiak.

1. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak?

2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhető legyenek nemátalakító kezelések? – ezt a kérdést a Kúria októberben már elkaszálta, de a kormány a döntést megtámadta.

4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

5. Támogatja-e Ön, hogy a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg? – olvasta fel a kérdéseket Orbán, aki azt kérte, hogy mindenki mondjon nemet a fentiekre.

Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter a Kormány nevében még aznap benyújtotta a javasolt kérdéseket a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A népszavazást az Európa Bizottság által elindítitott kötelezettségszegési eljárásra reagálva kezdeményezte a kormány, ezzel akarván bebizonyítva, hogy a júniusban elfogadott homofób és transzfób propagandatörvénynek van társadalmi támogatottsága.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb