Itthon

A kormány csendben átírta az örökbefogadásról szóló törvényt

Miközben a kormány egyik kezével Dúró Dórán fellelkesülve keresztes háborút indított a Meseország mindenkié című mesekönyv ellen, addig a másik kezével – a figyelemelterelést kihasználva – módosított az örökbefogadás szabályairól szóló törvényen. A Kásler Miklós miniszter által aláírt 35/2020. (X. 5.) EMMI rendelet az október 5. Magyar Közlönyben jelent meg és október hatodikán lépett hatályba.

A vonatkozó törvény 147.§-ának módosulásával törvényi szintre emelkedett az az eddig csupán elvárt szokás, ami rendkívül megnehezíti az egyedülálló személyek, illetve az azonos nemű párok örökbefogadását. A 147.§ módosított szövege:
“(3) * Ha az illetékességébe tartozó alkalmas örökbe fogadni szándékozók között nincs a gyermek számára megfelelő örökbe fogadni szándékozó házaspár, a szakszolgálat 5 munkanapon belül értesíti az országos örökbefogadást elősegítő szervet annak érdekében, hogy a gyermek házaspár általi örökbefogadását más szakszolgálat illetékességébe tartozó örökbe fogadni szándékozó házaspárok közvetítésével segítse elő.
(3a) * Ha az országos örökbefogadást elősegítő szerv az örökbefogadási alrendszerben nem talál olyan más megyéből örökbefogadást vállaló házaspárt, aki a gyermek számára ajánlható, a szakszolgálat előmozdíthatja a gyermek egyedül örökbe fogadni szándékozó személyek általi örökbefogadását, feltéve, hogy az a gyermek érdekében áll.
(3b) * A szakszolgálat az örökbe fogadni szándékozó házaspár vagy egyedülálló kiválasztásával egyidejűleg felkészíti a gyermeket gondozó intézményt vagy személyt az örökbefogadás elősegítésére.”

Mit jelent mindez a gyakorlatban? Mostantól csodára lesz szükség ahhoz, hogy a Magyarország területén belül sehol senkinek nem kellő gyermek esetében akárcsak felmerüljön, hogy egyedülálló személy vagy azonos nemű pár legyen az örökbefogadója. A heteroszexuális házaspárok eddig is előnyt élveztek a fontossági sorrend felállításánál, ám ezidáig csak a lakóhelye szerinti megyében kerestek örökbefogadó családot a gyerek számára, mostantól azonban országosan.

Mindent elmond a kormányban uralkodó homofóbiáról, hogy annak érdekében, hogy az azonos nemű párok még véletlenül se fogadhassanak örökbe, az egyedülálló személyek lehetőségeit is ellehetetlenítették.

Mint ismert, a 2019-es önkormányzati választások előtt Orbán Viktor miniszterelnök már tervezte, hogy alaptörvényi szinten tiltja meg az azonos nemű pároknak az örökbefogadást, ám akkor abból – valószínűleg a kormánypártok gyenge választási szereplésének köszönhetően – semmi nem lett. Ehelyett kapjuk most ezt a fű alatti törvénymódosítást.

 

 

A kormánysajtóban megindult a hadjárat a szivárványcsaládok ellen

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb