Hírek

A kínai LMBTQ tartalmakat akarta védeni az aktivista, de elvesztette a pert

 

A kínai LMBTQ aktivisták a tavalyi év óta megpróbálják támadni a Pekingi Legfelsőbb Bíróság döntését, amely betiltotta az országban az LMBTQ tartalmat.

Fan Chunlin aktivista úgy döntött, hogy véget vet a diszkriminációs törvénynek, mely 2017 óta abnormális szexuális viselkedésnek bélyegzi meg a homoszexualitást, és minden ehhez köthető tartalmat letiltott Kína az országban elérhető internetről – írja a Gay Star News. Az aktivista próbálkozásait és kemény munkáját azonban sorozatos kudarcok érték. Tavaly januárban indított pert, amit elvesztett októberben. A múlt héten pedig a harmincéves sanghaji férfi elvesztette utolsó esélyét is a per megnyerésére. Állítása szerint azonban a hosszú harc közben rájött, már nem is igazán a győzelem lebegett a szeme előtt.

„Az a legfontosabb, hogy minél több ember kapott információt a szexuális kisebbségekről a pernek köszönhetően. […] Ha ebből a szemszögből nézzük az esetet, akkor az eredeti célunkat sikerült elérnünk.”

Kínában igazán ritkaságnak számít, ha civil személyek indítanak pert a kormány ellen, így a szakértők nem lepődtek meg a kudarcon, Fan azonban azt is elárulta, hogy mindezt az LMBTQ-közösségért tette, és az ő hangjukat akarta hallatni a peren keresztül.

Bár Kínában 1997 óta nem számít illegálisnak a melegek közötti szexuális viszony, és 2001-ben a mentális betegségek listájáról is eltávolították a homoszexualitást, az azonos neműek házasságára továbbra sincsen lehetőség. A konzervatív, „hagyományos” család orientációjú országban pedig még mindig túl sokan élnek úgy, hogy nem merik felvállalni önmagukat.

 

 

FRA EU post inject banner
Previous post

„Vegyük ezt eggyel komolyabban annál, hogy megyünk 50 métert, és azt mondjuk: világbéke”

Next post

Brunei nem büntetni szeretne a halálra kövezéssel, csupán megelőzné a problémákat