Kultúra

A képernyő elé szögezve – Kedvenc LMBTQ sorozataink – 2. rész

Akár olyan sorozatot keresnénk, amelyben LMBTQ karakterek szerepelnek, akár kifejezetten a közösségre fókuszáló darabokat néznénk, ma már bőséges a választék. Háromrészes sorozatunkban ezek közül gyűjtjük össze nektek a kedvenceinket. Az első rész után lássuk is a folytatást!

 

 

A Párok az East Side-on (2012–2019) egy amerikai feketekomédia-sorozat, amelynek első két része 2012-ben debütált a YouTube-on, majd a további hét rész elkészítéséhez Kickstarter kampányba kezdtek. A sorozat Thom (Van Hansis) és Cal (Kit Williamson), valamint Cal legjobb barátja, Kathy (Costance Wu) és párja Ian (John Halbach) kapcsolatáról szól, miközben harcolnak a hűtlenségükkel és függőségükkel. A szereplők között megtaláljuk a RuPaul’s Drag Race sztárját, Willam Bellit is. A sorozat a negyedik évaddal zárult és 8 Daytime Emmy-jelölést gyűjtött be az évek alatt; több más díj és jelölés mellett 2020-ból van egy Queerty-jelölése és díja is. Drámai hangot megütő érzelmi utazás rengeteg kimondott és ki nem mondott gondolattal, amelybe a Netflixen sajnos csak a negyedik évadtól tudunk bekapcsolódni. Érdekesség, hogy a heteroszexuális szerepben feltűnő John Halbach a főszerepet alakító és a sorozatot kitaláló Kit Williamson házastársa.

 

 

 

A RuPaul – Drag Queen leszek! (2009– ) a tizenkettedik évadnál tart, az első három kivételével mindegyik megnézhető a Netflixen. A tehetségkutató műsor olyan előadóművészek karrierjét indította be, mint Adore Delano, Bianca Del Rio, Bob the Drag Queen, Courtney Act, Jinkx Monsoon, Katya, Shangela és Trixie Mattel. Bár korábban sokan ezt lehetetlennek tartották, a sorozat rengeteg más díj és jelölés mellett 13 Primetime Emmyt kapott eddig. Kanadában és az Egyesült Királyságban külön széria készült belőle.

 

 

 

A Gentleman Jack (2019– ) brit sorozat főszereplője Anne Lister (Suranne Jones), aki 1832-ben visszatér Nyugat-Yorkshire-ba, hogy ráncba szedje az ősi családi birtokot, Shibden Hallt. Minden sokkal könnyebben menne egy férfival az oldalán, azonban ő a nőket szereti. Anne Lister (1791–1840) 15 éves korában kezdett hozzá 27 kötetes naplójához, amelynek egyhatodát – a romantikus kapcsolatairól szóló részeket – kódolva írta. A naplókra Helena Whitbread írónő talált rá, és a nyolcvanas években 5 évet szánt arra, hogy a kódot megfejtve feldolgozza azt. Ehhez minden hétvégén 50 oldallal kellett végeznie (miközben egy egyházi iskola alkalmazta). A napló fontosságát felismerve az UNESCO felvette a Világemlékezet Programjába, mint az angol történelem egyik sarkalatos dokumentumát. Sally Wainwright 2016 novemberében egy 30 ezer fontos ösztöndíjat nyert el, amelyet a forgatókönyv fejlesztésére és Anne Lister életével kapcsolatos további kutatásaira fordított, így készülhetett el ez a lenyűgözően érzékeny és izgalmas alkotás. A sorozat Dorian-jelölést kapott idén a GALECA-tól (Gay and Lesbian Entertainment Critics Association). 2020. március 23-án a BBC a második évadot is berendelte a nagy sikerre való tekintettel.

 

 

 

A 13 okom volt (2017– ) című kamaszdráma-sorozat Jay Asher 2007-es regényén alapul. Ashert egy családtagja öngyilkossági kísérlete inspirálta, a regény sok szállal kapcsolódik a valósághoz. A sorozat főszereplője a 17 éves Clay Jensen (Dylan Minnette) és osztálytársa, valamint plátói szerelme, Hannah Baker (Katherine Langford), aki öngyilkos lett. A lány egy cipősdoboznyi kazettán meséli el azt a 13 okot, amely elvezetett a döntéséhez. Hannah képtelen volt elviselni a róla terjesztett pletykákat és barátai viselkedését, illetve azt, hogy sem az iskolájától, sem tőlük nem kapott segítséget. Mindenkinek, aki megkapta a kazettákat, köze van a döntéséhez; Clay-nek tovább kell adnia a dobozt, ha meghallgatta. A lány szülei perbe fogják az iskolát, a fiú pedig, aki hibásnak érzi magát, nyomozásba kezd. Hannah visszaemlékezésének egyik szereplője Courtney, aki attól fél, hogy szexuális orientációja kiderül. 2018-ban Katherine Langfordot Golden Globe-díjra jelölték alakításáért (ő volt a Kszi, Simon Leah-ja is). A forgatás annyira megviselte a stábot, hogy terápiás kutyákat kellett alkalmazni, a színészek pszichológusokkal és specialistákkal is találkoztak. Erre szükség is volt, mert a tinédzsereket jellemző összes megpróbáltatás képviselteti magát. Az író elégedett volt a sorozattal, elmondása szerint átjött könyvének üzenete. A sorozatot a negyedik évaddal tervezik lezárni. A regény internetes oldalán meg lehet hallgatni a kazetták teljes anyagát. A könyvből eredetileg mozifilmet akartak forgatni még 2011-ben Selena Gomez főszereplésével, aki végül executive producerként vett részt a produkcióban. Igaz, turnéja miatt csak az utolsó forgatási napon jelent meg személyesen, de az „Only You” című dalt az ő előadásában hallhatjuk.

 

 

 

A Keresem… (2014–2015) három harmincas éveiben járó közeli jóbarát, Patrick, Augustín és Dom életét és szerelmeit mutatja be napjaink San Franciscójában. Érdekesség, hogy Dom szerepére a Scissors Sisters énekese, Jake Shears is esélyes volt. A második évadra igazán magára találó sztorit egy sokak számára csalódást okozó egész estés mozival (2016) zárták le. Mind a sorozat, mind pedig a filmet több díjra jelölték, előbbi 2016-ban el is nyerte a Dorian-djíat.

 

 

 

Az Angyalok Amerikában (2003) hatrészes minisorozat számtalan egyéb díj és jelölés mellett 5 Golden Globe-ot és 11 Primetime Emmyt nyert, de még a Thomas Newman átlal komponált filmzenének is kijutott egy Grammy-jelölés. Tony Kushner 1988-ban kezdte el írni kétrészes színdarabját (Angels of America: A Gay Fantasia on National Themes), melynek első részét Millenium Approaches, a másodikat pedig Perestroika címen mutattak be 1991-ben, illetve 1992-ben, Pulitzer-, Tony- és Drama Desk-díjakat hozva a szerzőnek. Komplex műve a homoszexualitás és az AIDS témakörét feldolgozva, szimbolikus és metaforikus képekben vizsgálja a nyolcvanas évek Amerikájának járvánnyal, illetve politikai és társadalmi nehézségekkel összefüggő apokaliptikus szorongásait. A cselekmény egy manhattani meleg párra fókuszál, de több szálon is fut, amelyek olykor keresztezik egymást. A történet szerint Prior Walterről kiderül, hogy AIDS-es, ezért partnere, Louis elhagyja őt. Ettől kezdve Belize, a drag queenből lett nővér ápolja őt. A mormon Joe Pitt elhagyja gyógyszerfüggő feleségét, miután bevallja neki és anyjának, Hannah-nak, hogy meleg. Pitt főnöke, a nagyhatalmú ügyvéd, Roy Cohn szintén AIDS-ben haldoklik. Az első rész végén megjelenik egy angyal, azzal az üzenettel, hogy Prior a próféta, akinek meg kell állítania a világ hanyatlását. A sorsok a második részben fonódnak össze. Kushner a darabot nyolc színészre írta, így mindenki két vagy több szerepet is játszik egyszerre, gyakran az ellenkező nem karakterei közül is. Egyes karakterek angyalok vagy szellemek. Az évek során – megannyi díj és jelölés birtokosaként – olyan színészeket láthattunk a színpadon az egyes szerepekben, mint Daniel Craig, Jason Isaacs, Stephen Dillane, F. Murray Abraham, Nathan Lane, Cynthia Nixon vagy Andrew Garfield. Nálunk viszonylag hamar, 1993-ban mutatta be a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A darabból opera is készült. Kushner, aki a nyolcvanas évek közepén coming outolt, nem akart önéletrajzi írást, de mindenképpen hatással volt rá az AIDS megjelenése és járványszerű elterjedése, illetve az, hogy melegként éli az életét. Az HBO kettő, illetve hat részben is leadta a sorozatot, amely a legnézettebb 2003-as produkció volt (csak az első részt 4,2 millióan látták). Cary Brokaw producer 10 évig készült televízióra vinni a darabot, Al Pacino már 1993-ban igent mondott rá. Robert Altman 1993 és 1994 között dolgozott egy 150 perces mozin, végül Brokaw Mike Nicholsnak passzolta át a forgatókönyvet (aki később élete fő művének nevezte az Angyalok Amerikábant), ekkor csatlakozott Emma Thompson és Meryl Streep is, illetve Jody Foster és Dustin Hoffman neve is felmerül. A színdarabhoz hasonlóan a színészek több szerepben is feltűnnek, a színpadi színészek közül egyedül Jeffrey Wright játszik a sorozatban is.

 

 

 

Horváth Ádám

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin