Színes

A Humen Magazin legszínesebb születésnapja

Szivárványtortát készítettünk Wolf Tamás mestercukrásszal

Emlékszem, pontosan 6 évvel ezelőtt, egy októberi szombat estén a Humen Magazin harmadik születésnapján együtt tortáztunk az AlterEgo Clubban. Aznap este a születésnapunkat egy szivárványtortával ünnepeltük veletek, amit egy budapesti cukrászda készített nekünk. A hideg októberi estét egy spanyol meleg divatmárka alsónadrágjainak és úszónadrágjainak divatbemutatója – pontosabban az egy szál kisgatyában a színpadra lépő modellek sora – forrósította fel.

Az elmúlt években nagyon sok minden történt a Humen háza táján, és nagyon jó lett volna ezt a születésnapot is együtt ünnepelni veletek – de ami késik, nem múlik, és a tizediken egy nagyon nagy bulit csapunk.

Az elmúlt években a különböző országokat járva egyre többször futottam bele a kávézók és cukrászdák kínálatában a szivárványtortába. Persze, legtöbbször ezek csak a pride fesztiválok idején elérhetőek, de itthon még nem nagyon találkoztam hasonlóval. Most a Szamos számára is kihívás volt, hogy készítsünk közösen itthon egy szivárványtortát. Idén ugyanis úgy gondoltam, hogy meglepem a kollégáimat egy ilyen tortával, aminek az elkészítésében is aktívan részt veszek. Azt tudni kell ugyanis rólam, hogy – állítólag – elég jól tudok és szeretek is főzni, de annak ellenére, hogy nagyon édesszájú vagyok, a sütés már egyáltalán nem az én terepem. Lehet, hogy ezen kellene most már változtatnom.

 

 

Természetesen egy percig sem volt kérdés számomra, hogy ennek a tortának az elkészítésére az LMBTQ jogok és emberek mellett kiálló Szamost fogom felkérni, akikkel évek óta együttműködünk. És ahova a szerkesztőség tagjai közül többen is szívesen járunk. (János kollégánk például isteníti a Kossuth téri egység Sacher tortáját, így őt mindenképp a Szamosba kell randira hívni.)

Ha pedig eljutottunk odáig, hogy süssünk egy ilyen tortát, akkor ennek a receptjét is megosztjuk veletek. Hiszen, ha már kereskedelmi forgalomban nem kapható, akkor a vállalkozó kedvűek miért ne készíthetnék el otthon?

Bevallom őszintén, hogy ennél a tortánál az igazi érdem Wolf Tamás mestercukrászt illeti, aki már kisütött, színes tortalapokkal, és bekevert krémmel várt a Szamos Csokoládé Iskolában, így rám már csak a krém betöltése és a torta díszítése maradt. Persze ez se volt olyan lényegtelen munkafolyamat, főleg, hogy életemben nem kentem még krémet tortára, főleg nem rögtön hat lapba.

 

 

A krémezés közben megtudtam, hogy a tortalapok nem hagyományos piskótatészták, hanem francia vajas piskóták, amelyek félig mandulalisztből készültek, a krém pedig a világ egyik legjobb minőségű, 70 százalékos belga étcsokoládéját tartalmazza.

Persze a tortakészítés legjobb része – és ezt még gyerekkoromból tudom, amikor csak minőségellenőrként vettem részt ilyen folyamatokban –, amikor a levágott piskótadarabokat mártogatjuk a krémbe. Ezt mi se hagyhattuk ki, és Dániellel, a fotóssal már a megérkezés első perceiben rávetettük magunkat a kis tálban árválkodó színes tortaszélekre. Krémet viszont csak a torta elkészültekor kaptunk, hiszen annak a süteményben volt a helye és nem a gyomrunkban.

Már a díszítés során sikerként könyveltük el ezt a tortát, amit aztán az esti szerkesztőségi szülinapozás is megerősített, hiszen percek alatt elfogytak a szeletek a tányérról. Ezen pedig egyáltalán nem tudok csodálkozni.

Erdei Zsolt

 

 

Szivárványtorta ganázskrémmel – Wolf Tamás mestercukrásztól

Hozzávalók a tésztához:

375 g vaj

375 g porcukor

1 db vaníliarúd

6 db tojás

300 g finomliszt

300 g mandulaliszt

3 g szódabikarbóna

2 g só

150 g tej

6 féle ételfesték

Elkészítése:

A kicsit megolvasztott vajat először a porcukorral és a vaníliakaparékkal keverjük össze, majd elkezdjük kihabosítani. A tojásokat egyenként adjuk hozzá. A lisztet és a mandulalisztet elvegyítjük a szódabikarbónával, és ezt átszitálva, a tejjel váltakozva beleöntjük a vajas alapba. Óvatosan elkeverjük.

A masszát elosztjuk 6 edénybe egyenlő arányban, majd mindegyikbe egy-egy fajta ételfestéket keverünk.

Sütőpapíron rajzolunk 6 darab 18 cm átmérőjű karikát ceruzával, majd ezeket kivágjuk, és a papírt megfordítva egy-egy tortaformába helyezzük őket. A színes tésztamasszákat egyesével formákba öntjük, és a tortalapokat 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük.

Hozzávalók a ganázskrémhez:

250g tejszín / 33% zsírtartalmú

200g tejcsokoládé

300g étcsokoládé / 70% kakaótartalmú

30g méz

230g vaj

Elkészítése:

A tejszínt felrakjuk forrni a mézzel. Amikor elkezdődik a forrás, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a csokoládét. Fontos, hogy a krémet ne főzzük tovább! Ezután jégágyon kihűtjük, hozzákeverjük a vajat, majd kihabosítjuk.

Az elkészült krémmel összetöltjük a lapokat, és ízlés szerint díszítjük a tortánkat.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb