Nagyvilág

A homoszexualitás dekriminalizációja kell az AIDS elleni küzdelemhez

Az UNAIDS logója a szervezet genfi székháza előtt / fotó: Elenarts

 

Lord Norman Fowler volt az AIDS-krízis idején Margaret Thatcher egészségügyi minisztere, most pedig ő az UNAIDS nagykövete, amely az ENSZ tíz szervezetét fogja össze a járvány elleni küzdelemben.

Fowler szerint az azonos nemű kapcsolatokra vonatkozó törvényi tilalmak megszüntetése kulcsfontosságú a HIV terjedése elleni küzdelemben, számol be róla a Reuters. Ezt a megjegyzését azonban bizonyosan nem fogják jól fogadni azoknak az országoknak a vezetői, ahol a mai napig büntetik a homoszexualitást.

Az azonos neműek közötti kapcsolatok büntethetőségének eltörlésével Fowler szerint több ember menne el a szűrésekre. Ez tudatosítaná bennük a státuszukat, és lehetővé tenné számukra, hogy ennek megfelelően védekezzenek a fertőzés ellen, vagy kezelést kérjenek, ha pozitív lenne a HIV-tesztjük.

Csakhogy a nagykövet érvelése szerint az érintett országokban sokan azért nem mernek HIV-tesztre jelentkezni, mert félnek attól, hogy büntetőeljárás indul ellenük és börtönbe kerülnek – vagy egyes helyeken akár halálra is ítélhetik őket. Ezért tartja elengedhetetlennek a homoszexualitás dekriminalizációját világszerte.

Jelenleg a világ 68 országban léteznek homoszexualitást büntető törvények.

 

 

Irán továbbra is nagy számban végzi ki a melegeket

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb